B. Karlin, iskreni.net: Izgubljena čudesa sveta

Kako je mogoče, da civilizirani svet s takšno lahkoto dopušča, da se pred očmi vse javnosti v velikem zamahu uničuje kulturna dediščina, ki pripada vsemu človeštvu in ki je vrednostni temelj sodobnega zahodnega sveta in garant naše prihodnosti?

Če za trenutek odmislimo klanja nedolžnih ljudi, tudi otrok, in se osredotočimo le na kulturno dediščino, lahko v zadnjih mesecih opazimo vedno intenzivnejše uničevanje raznoraznih spomenikov naše, t. j. zahodne civilizacije. Bodisi da gre za razbijanje arheoloških artefaktov z macolami v mosulskem muzeju bodisi za zravnanje prakrščanskih samostanov z buldožerji, na zaslonih pred našimi očmi dobesedno izginja naša skupna dediščina.

Palmira kot točka preloma?

Nekdanjo trgovsko oazo miru in eno najbogatejših antičnih mest je letošnjega maja začela ogrožati napredujoča Islamska država. Ob zavzetju sodobnega dela mesta so skrajneži prebivalcem obljubili, da historičnega dela Palmire ne bodo uničili. Če je takšna Božja volja, so rekli.

V začetku tega tedna pa je bil objavljen video posnetek, na katerem smo lahko videli, kako so islamski skrajneži razstrelili 2 tisoč let star tempelj Baal Shamin v sirski Palmiri. To barbarstvo je bilo objavljeno potem, ko je bilo potrjeno, da so člani ISIS-a najprej mučili, nato pa okrutno umorili uglednega sirskega arheologa.

Vsi dosedanji osvajalci Palmire – tako krščanski, muslimanski kot sekularni – do tamkajšnjih antičnih zgradb niso bili kar brezbrižni, ampak so jih uporabljali za svoje namene – kot cerkve, mošeje ali utrdbe – toda nikoli jih niso uničevali. Šele barbarstvo 21. stoletja je ves ta zaklad kulturne dediščine naše civilizacije pripeljalo na rob izginotja.

Sirsko antično mesto Palmira pa ni le še eno od mest, ki so se ga lotili skrajneži. Je veliko več. V svojih zlatih v začetku našega štetja je cvetela, ker ji je uspelo združevati nasprotja takratnega sveta: do migrantov različnih ver in narodnosti, ki so jo obiskali le prehodno ali pa so si jo izbrali za svoje bivališče, je vodila politiko vključevanja, dovoljevala je čaščenje različnih bogov.

Več lahko preberete na iskreni.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.