B. K. Cerjak, Reporter: Damir Črnčec o začetku reševanja EU z odhodom Junckerja

Akademski forum »Vizije Evropske unije in Slovenija« je presenetil z množičnim obiskom in odmevnostjo. V sodelovanju z Ljubljansko pobudo za nov EU ustavni proces sta ga pripravili Fakulteta za državne in evropske študije ter Evropska pravna fakulteta nove univerze

Na dogodku, ki ga je moderiral pravni strokovnjak Matej Avbelj, so svoja razmišljanja predstavili Damir Črnčec, dekan Fakultete za državne in evropske študije, Peter Jambrek, utemeljitelj Ljubljanske pobude za nov EU ustavni proces, Igor Mally, državni sekretar za evropske zadeve v kabinetu predsednika vlade, Zoran Stančič, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, ter Žiga Turk, bivši sekretar Skupine za premislek o prihodnosti EU.

Pohvala, ker smo bolj »papeški od papeža«?

Izhodišče debate je bila Bela knjiga o prihodnosti EU s potmi do enotnosti 27 držav članic, ki jo 1. marca z namenom spodbuditve razprav o prihodnosti Evrope predstavil predsednik Evropske komisije Jean- Claude Juncker. V njej je opisanih pet prihodnjih mogočih scenarijev, ti pa po besedah Zorana Stančiča, vodje predstavništva EK v Sloveniji, nikakor niso opcije, temveč le možnosti, ki jih bodo v prihodnjih mesecih dopolnili dokumenti o tem, čemu je potreben obstoj EU.

Zagotovo je pozornost zbranih zbudilo mnenje Zorana Stančiča, kako je Juncker po predstavitvi bele knjige izmed vseh članic najprej obiskal Slovenijo. »Ni naključij,« Juncker naj bi s tem potrdil, da se Slovenija v svojih dejanjih obnaša kot da bi bila ustanovna članica. To pomeni, da v članstvu ne vidi le priložnosti, pač pa v skladu z obvezami sprejema svojo odgovorno vlogo. Tega nekatere druge članice – ob tem ni nobene eksplicitno izpostavil – nočejo storiti.

Več: Reporter