B. Jaušovec, Večer: Politkomisarka

“Njeno imenovanje za podpredsednico za energetsko unijo je šokiralo opazovalce še posebno zaradi pomanjkanja izkušenj in spornega načina, kako se je sama predlagala,” je v članku o evropski komisarski zasedbi o dosedanji slovenski premierki Alenki Bratušek zapisal časnik European Voice.

Res je. Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je slovenski kandidatki – njena samokandidatura mora še skozi evropski parlament – namenil vrhunsko mesto. Seveda je Juncker zavoljo politične aritmetike usklajeval strukturo komisarjev. Bratuškovi je kot na loteriji uspelo, da je njegova optimalna izbira. Pustimo ob strani slovenske pomisleke, kaj neki poreče naša protikorupcijska komisija in kako neki bo komisarka sodelovala z matično vlado, ki je v vmesnem času po volitvah ni podprla.

Z Bratuškovo je Junckerju uspelo zadovoljiti žensko kvoto. Kot domnevna pripadnica liberalne struje je tudi idealna ideološka izbira za muhasti evropski parlament. Ne nazadnje naj bi magistrica menedžmenta, ki je v osnovi tekstilna diplomantka – naslov njene diplomske naloge je Vpliv poroznosti konfekcijskih medvlog na hitrost izhlapevanja znoja – kot ena od sedmih podpredsednikov v 28-članski komisiji skrbela za vzpostavitev energetske unije.

Več lahko preberete v Večeru.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.