Andrej Plevčak: Oče ni nikoli prebolel nacionalizacije in nas je zapustil

Andrej Plevčak Foto: Igor. Gošte

Andrej Plevčak je lani napisal zanimivo knjigo z naslovom Moje Trbovlje, ki jo je izdal Zavod Savus. V oddaji smo se sprehodili skozi vsebino knjige in skozi njegovo bogato in pestro življenje.

Andrej Plevčak se je rodil leta 1935 kot tretji otrok matere Ljudmile in očeta Jožeta. Njegova družina se je ukvarjala s prodajo mesa in mesnih izdelkov. V lasti je imela tudi precej zemljišča, ki so jim ga po vojni nacionalizirali. Del njihovega zemljišča je bilo tudi področje naselja Sallaumines (ime je dobilo po pobratenem francoskem mestu), kjer v enem izmed stanovanjskih blokov živi z ženo Elzo. V dolgi zvezi, ki traja od leta 1956, ko sta se spoznala (poročila sta se 1962), se jima je rodila hči Andreja.

V oddaji Sledi korakov nam je opisal predvojno in vojno dogajanje v Trbovljah. Kasneje je beseda tekla okrog njegovega šolanja in nacionalizacije, ki je njegov oče ni nikoli prebolel in je družino in Trbovlje zapustil ter se preselil na slovensko obalo.

Plevčak je spregovoril tudi o tem, koliko truda je po osamosvojitvi vložil v proces denacionalizacije, o tem, kako s(m)o nespretno „zaigrali” dobršen del slovenske Istre in tudi, kako se je v letih njegovega življenja spreminjalo Trbovlje, ki iz nekoč industrijskega mesta postaja lepo in moderno mesto.