A. Tomažič: Ulična fotografija

Foto: A. Tomažič

Ulična fotografija (Street photography) je raziskovalna in umetniška kategorija fotografiranja. Zanjo sicer obstaja veliko različnih ožjih in širših definicij, zato se ne bi rad komu zameril. Za mene je to raziskovalni pohod po mestu (ali vasi), ko opazujem vse okrog mene, posebno še ljudi … Med tem pohodom skušam ujeti kakšen spontani trenutek ali zanimivost, ki ga zabeležim s fotoaparatom in to kasneje z užitkom obdelam.

Foto: A. Tomažič

Termin »ulična« seveda ni treba vzeti dobesedno. Zanimivo fotko, ki bo še vedno spadala v to kategorijo, lahko posnamemo tudi na kakšnem drugem javnem prostoru. Na obmorskih pomolih je tudi vedno mogoče najti kaj zanimivega.

Foto: A. Tomažič

Seveda je tudi pri ulični fotografiji treba imeti in obvladati vse običajne fotografske veščine. Predvsem pa je potrebno tudi znati izkoristiti različne svetlobne razmere.

Foto: A. Tomažič

Med fotografiranjem na ulici me pogosto »zanese« v malo drugo smer – portretne fotografije. Se pač ne morem premagati, če vidim zanimiv obraz.

Foto: A. Tomažič

Čeprav so glavni objekt uličnega fotografa ponavadi ljudje, pa so dostikrat enako zanimive tudi živali. Ali pa kombinacija obojih, kar tudi pogosto primeri.

Foto: A. Tomažič

Čeprav so najbolj zaželeni spontani posnetki (brez vednosti »objekta«), pa je včasih treba tudi kaj namestiti, da bi bilo ustrezno tudi ozadje.

Foto: A. Tomažič

Meni so še najbolj zaželeni kakšni posnetki, ki nas tudi spravijo v dobro voljo. Ko vidimo kaj smešnega, včasih pa lahko izrazimo tudi kakšno drugo sporočilo. Zgornja fotografija ima naslov »Sodobno komuniciranje«.

Foto: A. Tomažič

Čeprav določeni predmeti, arhitektonski elementi, napisi in slike sami po sebi niso nič posebnega, pa so lahko postanejo v medsebojni kombinaciji še kako zanimivi. Seveda se to lahko zgodi, če fotografu uspe, da jih ujame ob pravem trenutku pod pravim kotom.

Foto: A. Tomažič

Čeprav je na javnih prostorih načeloma dovoljena fotografirati, pa vendar obstajajo neke omejitve zaradi možne kršitve zasebnosti. Fotografi moramo to upoštevati, da pretirano ne posegamo v intimo mimoidočih. K sreči pa se večina ljudi, posebno še turistov, kar rada fotografira.

Foto: A. Tomažič

Čeprav so za ulično fotografijo kar nekako bolj primerne črno-bele slike, pa je včasih tudi barva pomembna in jo kar velja uporabiti. Tako kot tule na sliki, kjer je prikazana kombinacijo belo-modro-rdeče.