A. Salihović, radio Ognjišče: Nadškofa Stres in Turnšek za Radio Ognjišče o delu v prihodnje

Upokojena ljubljanski in mariborski nadškof Anton Stres in Marjan Turnšek sta danes v pogovoru za Radio Ognjišče spregovorila o načrtih v prihodnje ter kako bosta lahko v pomoč krajevni Cerkvi. Iz Kongregacije za škofe so prejšnji mesec namreč sporočili, da se oba upokojena nadškofa lahko brez omejitev vključita v pastoralno in drugo življenje Cerkve, kot to predvidevajo splošna in posebna določila.

Pogovor je vodil glavni in odgovorni urednik radia msgr. Franci Trstenjak, ki ga je uvodoma zanimalo, ali sta se morala pred dvema letoma iz oči javnosti umakniti zato, ker je bila to zahteva ali priporočilo. “Kolikor se jaz spominjam tistega pisma, ki je bilo poslano gospodu apostolskemu nunciju je bilo rečeno naj “blagovoli priporočiti”. To priporočilo verjetno ni bilo čisto tako mišljeno kot rahel nasvet. Vsekakor pa, kar zadeva mene, kot sem že povedal, mi ni bilo treba reči dvakrat, da naj kam grem. To tame ni bilo kakšno posebno težko naročilo,” je dejal nadškof Stres.

“Na srečanju s prefektom kongregacije za škofe, je gospod prefekt izrazil mnenje oziroma željo svetega očeta, da dam oziroma ponudiva odstop. To je dovolj jasno in zgovorno, tudi na nek način vabilo, ki ga skoraj ne moreš odkloniti,” je povedal nadškof Turnšek.

Na vprašanje o javnem molku v minulih dveh letih, ko se o njunem delu ni govorilo, o njem nismo poročali niti katoliški mediji, je nadškof Stres poudaril, da je po precej turbulentnem času bil “ta dopust kar dobrodošel”. Nadškof Stres se je pošalil, da mu kljub daljšemu dopustu ni uspelo napisati filozofskega leksikona. “To je trši oreh, kot sem si mislil. To je sicer kot nalašč delo za upokojenca, ker se človeku ne sme nikamor muditi, saj je veliko zamudnega dela, iskanja, preverjanja …”

Nadškof Turnšek je v nadaljevanju opozoril, da ni bil nikoli človek, ki bi užival kot medijska zvezda in je dogodke vedno jemal kot del službe. V njih je užival le, če je bila to priložnost za uresničevanje duhovniškega in škofovskega poklica. “V tem duhu sem potem tudi lažje sprejel kot olajšanje s tega čisto človeškega vidika, da mi ni bilo treba več tako in toliko javno nastopati. Hkrati pa so se odprle tudi meni nove možnosti, da se spet začnem ukvarjati z zadevami s katerimi sem se že prej,” je dejal nadškof Turnšek in dodal, da je bilo to področje teologije. Uspelo mu je napisati eno knjigo, druga je prek koncem. Veseli ga tudi da je v tem času lahko delal z ljudmi, predvsem na duhovnih vajah.

Več: radio Ognjišče

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.