A. Salihović, Radio Ognjišče: Jaklič o etiki v pravosodju in umestitvi novega predsednika ZDA

jaklic_klemenV ponedeljkovi oddaji “Spoznanje več, predsodek manj” smo gostili predavatelja na Harvardu ddr. Klemena Jakliča. Z njim smo se pogovarjali o etiki v pravnem sistemu ter o tem, kako bo moral, kljub obljubam, novi ameriški predsednik Donald Tump sodelovati s svojo republikansko stranko.

V ZDA je že vse nared za umestitev novega predsednika države. Američani, ki so volili za Trumpa, v naslednjih letih predvsem pričakujejo, da bo uresničil osnovno pričakovanje, to je gospodarski razcvet z dovolj dobro plačanimi delovnimi mesti za vse, ki si želijo delati, pri čemer jim država od zasluženega ne bo preveč pobrala z davki.

Ameriški sitem je sistem zavor in ravnovesij, kar po besedah Jakliča pomeni, da Trump ne more početi vsega kar si želi. “Različne veje oblasti, različni centri moči v državi, v strukturi državne oblasti, so med seboj vzpostavljeni tako, da se med seboj učinkovito nadzirajo. Ideja piscev Ustave ZDA je bila, da bi preko sistema zavor in ravnovesij onemogočili zlorabo oblasti in s tem zagotavljali čim večjo svobodo posameznika,” je opozoril sogovornik.

Ena od zavor je tudi med predsednikom kot izvršilni veji oblasti ter senatom in predstavniškim domov ZDA kot zakonodajlcem, poudarja Jaklič. “Ker je ta stranka zelo široka in ima več ločin, je omenjena zavora zelo učinkovita zavora. Tako, da bo imel Trump večkrat probleme, če bi želel slediti vsem svojim obljubam iz volilne kampanje.”

Več oz. audio posnetek oddaje na povezavi.