A. Salihović, radio Ognjišče: Jaklič dal soglasje za kandidaturo na mesto ustavnega sodnika. Bo izigran tudi tokrat?

Predavatelj na Harvardu ddr. Klemen Jaklič je dal soglasje za kandidaturo za ustavnega sodnika. V kratki obrazložitvi je pojasnil, da gre pri njegovi kandidaturi v prvi vrsti za “nastavljanje ogledala”, to bo počel, dokler bo lahko. Spomnimo: Jakliča so nedavno že izigrali člani vladajoče koalicije, ki so ga izločili kot kandidata za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP).

Kljub temu pa gre za predavatelja z veliko mednarodnimi izkušnjami in tudi enega najuglednejših pravnih strokovnjakov pri nas po izboru glasovanja, ki ga opravlja Družba Tax-Fin-Lex.

Dr. Jaklič je v oddajah “Spoznanje več, predsodek manj”, katere gost je enkrat na mesec, že večkrat komentiral delo ustavnih sodnikov. Marca je na vprašanje, zakaj so ti sodniki potrebni in pomembni, dejal: “Gre za izjemno pomembno institucijo, funkcijo v smislu zaupanja ljudi. Če se tam kaj zalomi, če se zalomi na vrhu, na ključni instanci, takrat se podre celotna pravna država.”

Jaklič se ni sam prijavil na razpis za mesto ustavnega sodnika, kar nam je tudi potrdil. Kdo ga je predlagal, ni znano, naj bi pa javnost to kmalu izvedela.

A glede na fiasko, ki so si ga od predsednika države Boruta Pahorja naprej in nato vse do vladajoče koalicije privoščili ob Jakličevi kandidaturi za sodnika na ESČP, ko so ga v krog izbrancev povabili zgolj zaradi “navidezne” pluralnosti, se lahko upravičeno vprašamo, ali ga ne bodo izigrali tudi tokrat.

Več: radio Ognjišče