A. Barat, domovina.je: Slabi časi za slabo banko

V dnevih, ko je vlada zavzela etično – pravičniško držo in potegnila odločne poteze glede vodstva DUTB, se upravičeno sprašujemo o ozadju. Čeprav v medijih največ slišimo o višini prejemkov vodilnih v slabi banki, finančni minister poudarja, da “to ni vprašanje niti višine prihodkov niti kakovosti delovanja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki mislim, da je kakovostno, to je vprašanje zaupanja …. “

Ob vseh nepravilnostih, ki se dogajajo v državnih podjetjih in ustanovah, ki zelo očitno uživajo zaupanje vlade, se zdi takšen razlog za razrešitev vodilnih DUTB skoraj neverjeten.

Slaba banka in še slabši populizem

Ne glede na ministrovo izjavo, se v medijih najbolj problematizira višina plač vodilnih v DUTB. So torej plače res tako zelo visoke?

Če jih primerjamo z minimalno in tudi povprečno plačo v Sloveniji – gotovo. Če jih primerjamo s plačami vodilnih v slabi banki na Irskem ali Španiji-niti ne. Če jih primerjamo z dohodki primerljivih mednarodnih kadrov – tudi ne. Če jih primerjamo s tem, da so upravljali z milijardami in s tretjino slovenskega gospodarstva – prav tako ne. Če jih primerjamo s plačami in izplačili, ki so jih v preteklosti prejemali vodilni v podjetjih, ki jih danes obravnava slaba banka – sploh ne. In če jih primerjamo z nedavnimi izplačili v državnih podjetjih in bankah (konkretno NLB) – tudi ne.

Ne gre spregledati, za našo državo žal značilnega in cenenega populizma, ki očitno odgovarja tudi vladajočim. Ko se poudarja višina plače, se operira z bruto zneskom, ko govorimo o minimalni plači, pa je praviloma govora o neto vrednostih. Zvesti sledilci te logike so tudi mnogi novinarji.

So plače »arogantnih severnjakov« res tako sporne, da o njih že tedne dnevno poslušamo v medijih? Skoraj pa ne slišimo več o ljudeh, ki so s finančnimi mahinacijami, nesposobnostjo in koristolovstvom povzročili potrebo po slabi banki. In ki jim je danes očitno v interesu, da slednja svojega dela ne opravlja tako zelo temeljito kot ga.

Ali ne gre torej za manipulacijo javnega mnenja in ustvarjanja nenaklonjenosti javnosti vodstvu slabe banke, ki je tudi po besedah ministra Mramorja, očitno delalo kakovostno in ne predrago? In v dolgoročno korist slovenske države.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.