53. literarna nagrada Vstajenje Mariji Pirjevec

rebulov_zbornikNa sedežu Slovenske prosvete v Trstu se je sestala komisija literarne nagrade »Vstajenje« v sestavi prof. Lojzka Bratuž, prof. Robert Petaros, prof. Zora Tavčar, prof. Diomira Fabjan Bajc, prof. Neva Zaghet, prof. Magda Jevnikar in urednik Marij Maver. Iz lanske izvirne knjižne bere je komisija pregledala 19 del zamejskih in zdomskih avtorjev z letnico 2015. Odločila je, da nagrado Vstajenje prejme Marija Pirjevec za Rebulov zbornik 2. Ob avtorjevi devetdesetletnici in za življenjsko delo z naslednjo utemeljitvijo:

Marija Pirjevec, literarna zgodovinarka in univerzitetna profesorica je lani pripravila za tisk Rebulov zbornik 2. Ob avtorjevi devetdesetletnici in knjigo esejev o slovenski literaturi v italijanskem jeziku z naslovom Questa Trieste, ki je kmalu po izidu pošla in je pravkar izšla v drugi izdaji.

Marija Pirjevec je predsednica Slavističnega društva Trst – Gorica – Videm in se je vse življenje posvetila raziskovalnemu delu na slovenističnem področju. Poleg poklicnega dela na tržaški univerzi je veliko truda posvetila publicističnemu področju. Pripravila in uredila je Tržaško knjigo, ki je izšla pri Slovenski matici v Ljubljani in prinaša bogat izbor literature o Trstu. Podobno bogato knjigo je pripravila v italijanščini z naslovom L’altra anima di Trieste – Druga duša Trsta, s katero je italijanskemu svetu prikazala lep izsek slovenske literarne in kulturne povezave s tržaškim mestom. Je avtorica številnih esejev o slovenski književnosti, posebej pa se je poglobila v dela Alojza Rebule, Borisa Pahorja, Miroslava Košute in drugih. Kot profesorica na tržaški univerzi je študente približevala slovenskemu jeziku in na Visoki šoli za tolmače in prevajalce v Trstu formirala kar nekaj izredno veščih prevajalcev, ki danes širijo lepoto slovenskega jezika in literature v italijanskem kulturnem prostoru.

Denar za nagrado je prispevala Zadružna kraška banka z Opčin. Svečana podelitev nagrade bo v ponedeljek, 4. aprila 2016 ob 20.30 v Peterlinovi dvorani v Trstu.