Razstava 3450 umorjenih

Vabimo vas na otvoritev razstave

3450 umorjenih

Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin

Otvoritev bo v sredo, 10. aprila 2024, ob 18. uri v Platonovi dvorani Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani.

Od aprila do septembra 2022 so arheologi v breznu pod Macesnovo gorico izkopali posmrtne ostanke 3450 moških, umorjenih od 2. do 10. junija 1945.

Jamo so delno minirali že med pobijanjem leta 1945, veliko miniranje pa je bilo šele čez okoli deset let. Takrat so razstrelili celoten strop jame.

Da so lahko odkrili posmrtne ostanke umorjenih, so morali izkopati okoli tri tisoč kubičnih metrov razstreljene kamnine.

Zaradi razdrobljenosti kosti povsem natančno štetje žrtev ni bilo možno. Bilo jih je vsaj 3450 in verjetno ne več kot 3500. Okoli  polovica, več kot 1750, jih je bilo starih nad 24 let, več kot 800 jih je bilo starih med 20 in 23 let, več kot 800 pa manj kot dvajset let. Nobeden pa ni bil mlajši od 14 let. Vsi so bili moški.

Med izkopom posmrtnih ostankov je bilo najdenih več kot 10.000 predmetov. Večina predmetov je pripadala žrtvam, več kot 1600 pa storilcem.

Pričevanje pobeglih iz Jame pod Macesnovo gorico in raziskave od 1990 do 2017, predvsem pa 2019 in 2022 so potrdili, da je bila Jama pod Macesnovo gorico morišče in grobišče slovenskih vojnih ujetnikov. Prizorišče bratomora in z vsemi sredstvi varovani tabu titoizma.

Avtor: Dr. Jože Dežman

Strokovna ekipa: Luka Rozman (vodja arheološke ekipe), dr. Petra Leben Seljak (antropologija), dr. Uroš Košir (analiza najdenih predmetov), dr. Andrej Mihevc (speleologija), dr. Mitja Ferenc in dr. Tamara Griesser Pečar (zgodovinski pregled), Pavel Jamnik (kriminalistična akcija Sprava)2 komentarja

 1. Kriminalistična akcija Sprava, Pavel Jamnik

  PO 30 letih se nebo jasni?

  Kriminalistična – ok, razumljivo, recimo… ampak kaj ima “kriminalistična” s Spravo …?
  akcija – a dejte no ! kaj je vsebina te “akcije”
  akcija Sprava – a ne ga srat ! akcija v Spravi, za Spravo, Sprava v akciji – kdo to pojasni, kaj je to ?
  Pavel Jamnik – hej, koliko si bil star na začetku te “akcije” človek? , si že v penziji ?
  —————————————————————————————–
  A Rezultati so ? Če da, kje so in a se jih da prebrati ?

  Kako se reče temu Teatru sicer? Tragedija. Komedija, Zmešnjava ali kar Zmešana tragikomedija ?

  Kaj vse so stari Grki izpustili? Ljubi Bog! Antika se nadaljuje v globino podzemlja na več kot 700 punktih
  dežele pod Storžičem ! O, Marija pomagaj!

 2. Oh, saj sem čisto zmešan, se opravičujem se.
  Nadaljujem iskanje. Sprava.Akcija ! Akcija Sprava!
  Ma sem p’rkurjen, resnično sem zmešan človek. Akcija! Nekaj se ponuja, prodaja pod ceno.Pocenitev!
  Akcija.Letimo v Štacuno. Pocenitev! Znižana cena, splača se. Kupujmooooo !
  Kupujmo Spravo.
  Slovenci! Rodovi Slovencev, direktni potomci Noetovega 4.sinu, Jafeta kupujejo bratsko-sestrsko Spravo.

  Po zadnji verziji, tako me niso uspeli, ne prepričati, ne prevarati, je to veleumna Sprava po verziji, ki sem si jo zapomnil po njenih Argo instant župa akterjih : Borut Pahor, SAZU, Stanislav Zore, Kućanof Milan, STA in ostali režimski mediji Agitpropa Forum 571 hlapcev, Obrobje Kongresnega trga v Lublani, dva betonsko marmorna kvadrasta bela monolita različnih višin iz belega kamna kot 1.islamska mošeja prestolnice in Napis komu je kamniti kolos posvečeno blagoslovljen, ki pa ga ni tam kjer bi moral biti, enostavno povedano, da manjka…
  Zato eni pravijo, da je to spomenik Sprave Slovenskega naroda brez da bi povedali kdo se spravlja kje in kdaj s kom. Baje so eni, ki bi se spravljali, drugi pa da nikakor in nikoli ne…pa se dajmo in tako se je izcimila opcija, da je to spomenik “Neznanemu slovenskemu vojaku” vseh časov pa do danes, tudi in baje, Domobrancem in Belogardistom, pardon, Antikomunistom…in ,ker to tako ne sme biti parvijo oni, ki se ne bodo spravljali z nikomer, je najboljša opcija ta, da je to plezalna stena. Planinska zveza modro molči, Jankovići pa so pohiteli in baje, bi naj naredili ogromno plezalno steno v barvah nekje drugje. No pa smo spet tam. Zmešana tragikomedija.
  Slovenec neutolažljivo joka pod Razpelom Sredipolja. Nad njim pa iz samega obupa joka tudi Najvišji.
  In tako je nehal pisati o Slovencih tudi sloviti Cankarjev Ivan. No, zemeljske muke so mu zaprmej in neuradno skrajšali Srbijanci in Slovenci, ki so prostozidarsko ustvarjali skupno ječo ljuctev Balkana in Slovenije brez Benečije, Goriške in Korotana, brez Rezije in Kanalske doline in sploh brez Piranskega zaliva in brez Istre…tako smo tukaj kjer ne bi bilo treba biti. Vsi pod SloboDO v svobodi, ki so jo obrnili trikrat naokoli in jo po pootrbi še obračajo, da se ne ve kdo pije, ne kdo plača. Tipično, samomorilsko, po slovensko, vedno pobožno, da se kar kadi. Žlahtno. Ne Rdeče, ne Belo, ne Plavo, Kodrlajsasto, za vsakega malo, za nekatere pa malo več…samo, da ostanejo Tardeči na oblasti tako, kot je to veleumno povedal veliki Gobar z debelimi žnabli iz Gozda Martuljek, nadtovariš Dolančev Stanko.V Splitu je to bilo. 50 let nazaj in še kar traja…
  O, Oče, ne zapelji me v Preizkušnjo…pa smo tam kjer ni muh ! Potrjeno.
  Ma kašna sprava, pravite ? Ma stujte se sekirat, narod je butast, sam komandirat ga je treba!

Comments are closed.