31. knjižni sejem odprl svoja vrata

Francoski pisatelj Pascal Bruckner, častni govornik na odprtju 31. slovenskega knjižnega sejma, foto: M. Lisec.
Francoski pisatelj Pascal Bruckner, častni govornik na odprtju 31. slovenskega knjižnega sejma, foto: M. Lisec.

24. novembra 2015 zvečer je v Cankarjevem domu v Ljubljani odprl vrata 31. slovenski knjižni sejem, vseslovenski praznik kulture, knjig, ustvarjalnosti in založništva. Skozi desetletja se je knjižni sejem dodobra vtkal v zavest ljubiteljev knjig kot osrednji praznik slovenske pisane besede, kot kraj, kjer se srečujejo pisatelji, pesniki, ilustratorji, lektorji, založniki in bralci. Knjižni sejem je veliko več kot zgolj priložnost za ogled in nakup knjig: postal je pravi festival književne ustvarjalnosti.

Na letošnjem knjižnem sejmu se predstavlja več kot sto založb. Svoja dela med drugimi razstavljajo tudi pomembnejše katoliške založbe ter založbe iz zamejstva. Poleg ogledovanja in listanja novih knjig se bodo obiskovalci lahko udeležili mnogih kulturnih dogodkih, poveznih s knjigo. Tudi na letošnjem knjižnem sejmu se bodo namreč odvijale tradicionalne prireditve, ki dajejo ton dogajanju na sejmu: Pisateljski oder, Debatne kavarne, Forum za obiskovalce, Šolski knjigosled in Kulinarični oder.

Letošnji 31. slovenski knjižni sejem bo postregel tudi z nekaterimi novostmi. Prvič je predstavljena Država v Fokusu – to je letos Francija. Glede na aktualne dogodke, s katerimi se v zadnjih mesecih srečujeta Evropa in Francija, od migrantskih tokov do terorističnega napada v Parizu, je bila izbira države v fokusu v nekem smislu »preroška«. Francija je resnično v fokusu, ne le dnevne evropske in mednarodne politike: vseskozi je tudi v fokusu, ko pomislimo na njen doprinos na področju kulturno literarnega ustvarjanja, humanizma ter človekovih pravic in svoboščin. Ob misli na Francijo se vse te resničnosti med seboj povezujejo v eno samo celoto. Ali, kot je na otvoritveni slovesnosti sejma dejal častni gost sejma in osrednji govorec na prireditvi, pisatelj in mislec Pascal Bruckner: »Literatura nam daje svobodo, ki je morda neuporabna, a ravno zato nujna.«

Letos je tudi prvič organiziran poseben program za otroke Cicifest. Prvič se bo zgodilo, da bo knjižni sejem prestopil meje Cankarjevega doma. Povabljeni slovenski pisatelji se bodo srečali z nekaterimi ranljivimi skupinami ter jim tako približali knjigo in sporočilo knjižnega sejma. Sejem bo obiskal Kralje ulice na Metelkovi, zapornice v zaporu Ig in center CIRIUS v Kamniku. Projekt Knjige v areni življenja, ki ga izvaja ter financira Društvo slovenskih pisateljev, koordinira Inštitut Stopinje. In še: dva dneva, v četrtek in petek, bo sejem odprt do 22. ure zvečer.

Na otvoritveni slovesnosti, ki sta se je poleg predstavnikov Gospodarske zbornice, Cankarjevega doma, založnikov in številnih gostovudeležila tudi francoski veleposlanik v Republiki Sloveniji Pierre-François Mourier ter ljubljanski župan Zoran Jankovič, sta bili podeljeni dve nagradi: posebno priznanje knjižnega sejma je ob deseti obletnici izhajanja prejela revijo Bukla, Schwentnerjevo nagrado za pomemben prispevek k slovenskemu založništvu in knjigotrštvu pa je letos prejela Bedita Mlinar.

Letošnji knjižni sejem ponuja res pestro dogajanje, zato povabilo, da ga obiščete (vstop na sejem je prost), nikakor ni odveč. Sejemsko dogajanje lahko spremljate tudi na spletni strani sejma www.knjiznisejem.si.