23. avgust – dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

PREJELI SMO. Študijski center za narodno spravo podpira razglasitev 23. avgusta za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. K razglasitvi tega dneva je pozvala že Resolucija o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je dne 2. aprila 2009 sprejel Evropski parlament.  Slovenija je edina evropska država, ki je v 20. stoletju doživela vse tri velike totalitarizme – fašizem, nacizem in komunizem, in prav je, da se z obeležitvijo tega dneva spominjamo naše preteklosti.

Študijski center za narodno spravo je skupaj z drugimi inštitucijami in Občino Krško, leta 2009 prvič obeležil ta dan na gradu Rajhenburg, s predvajanjem filma  Angela Vode – Skriti spomin. Čeprav je raziskovalno delo temelj našega delovanja, menimo, da je zelo pomembno, da ta del zgodovine predstavljamo tudi širši javnosti. Z obeležitvami smo nadaljevali tudi v naslednjih letih. Tako smo 23. avgusta 2010 v Štanjelu predvajali dokumentarni film Sonja, ki govori o trpljenju Primorcev pod fašizmom. Osrednji govornik je bil slovenski pisatelj Boris Pahor iz Trsta. Dne 24. avgusta 2011 je slovesnost potekala na Ptuju. Osrednji govornik je bil predsednik SAZU akademik prof. dr. Jože Trontelj. Na prireditvi smo prikazali kratek dokumentarni film Ormoški Petriček, ki govori o trpljenju otrok, zaprtih po 2. svetovni vojni v Strnišču pri Ptuju in na Ormoškem gradu.

Letošnja prireditev ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov bo potekala v ponedeljek, 27. avgusta 2012, v Mekinjah pri Kamniku. Spomnili se bomo 70. obletnice začetka prisilne mobilizacije slovenskih fantov v nemško vojsko.

23. avgust obeležujejo tudi države drugod po Evropi. Lani je v času Poljskega predsedovanja Evropski uniji, Poljska Vlada v Varšavi od 22. do 24. avgusta organizirala mednarodno konferenco o totalitarnih zločinih in delovni sestanek pravosodnih ministrov EU ter vodij institucij, ki se ukvarjajo z raziskovanjem totalitarnih režimov. Podpisana je bila Varšavska deklaracija. Letos bo podobna slovesnost na evropski ravni potekala v Budimpešti od 22. do 23. avgusta. Naslednje leto v Estoniji in nato v Latviji.

V Študijskem centru za narodno spravo menimo, da je obeleževanje spomina na žrtve totalitarnih režimov še posebej pomembno v času krize, ko upada zaupanje v institucije pravne države in demokracije. Vsi skupaj si moramo prizadevati, da se časi, ki so povzročili toliko gorja slovenskemu narodu, ne bi nikoli več ponovili. Demokracija zahteva odgovoren odnos do preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

Študijski center za narodno spravo

Foto: Evropski parlament