Zrcaljenje, Disko in GCC kvintet v celjski Galeriji AQ

Manca Matelič, Disko. Strip Disko je nastal kot promocijsko gradivo za udeležbo skupine LPS na tekmovanju za pesem Evrovizije.

Galerija AQ je nastala leta 2013 kot projekt ustvarjalcev, ki delujejo znotraj celjske umetniške četrti, dela mesta, kjer so nanizani z zgodovinskim delom mesta prepleteni umetniški ateljeji. Dolga leta jo je uspešno vodil celjski fotograf in umetnik Robert Hutinski, spomladi 2022 pa jo je v upravljanje prevzela Gimnazija Celje – Center (GCC) in jo preoblikovala v inovativen učni prostor, inkubator za neodvisno umetniško ustvarjanje dijakov GCC, zlasti tistih iz programa umetniške gimnazije likovne smeri.

V GCC kvintetu sodelujejo profesorji glasbe na GCC David Preložnik, Urban Kolar, Danijel Berden, Sašo Šonc in Gregor Deleja. Oktobra 2021 so se slikali po nastopu v Slovenski filharmoniji.

Poletni kulturni utrip GCC tako letos nastaja v umetniški četrti. Po julijski razstavi skic maturantke Gaje Pekošak bo v Galeriji AQ v četrtek, 18. avgusta, ob 19. uri odprla vrata zanimiva razstava Zrcaljenje in Disko likovnih del dveh maturantk umetniške gimnazije likovne smeri na GCC Emili Jenko in Mance Matelič. Razstavo bo uvedel koncert vokalne zasedbe GCC kvintet, v kateri sodelujejo profesorji glasbe na GCC David Preložnik, Urban Kolar, Danijel Berden, Sašo Šonc in Gregor Deleja. Razstava bo na ogled do 11. septembra.

V Galeriji AQ bo razstava dveh slogovno povsem različnih avtoric

Emili Jenko, Zrcaljenje. Emili želi z goloto na svojih likovnih delih prikazati tako intimnost kot realnost človeka, ki ga je rodila mati zemlja. Človeka, ki je prvinski, iskren in ranljiv in ne potrebuje ničesar, kar bi zakrivalo njegovo telo.

Emili Jenko na razstavi z naslovom Zrcaljenje združuje dva medija, fotografijo in oljno slikarstvo. Vsebinsko je avtorica upodobila dva kontrasta: človek-narava in notranjost-zunanjost človeka. Ta dva vsebinska sklopa potem tudi ločeno naseljuje v dva ločena prostora galerije. Emili želi z goloto na svojih likovnih delih prikazati tako intimnost kot realnost človeka, ki ga je rodila mati zemlja. Človeka, ki je prvinski, iskren in ranljiv in ne potrebuje ničesar, kar bi zakrivalo njegovo telo. Poleg tega razstavljena dela prikazujejo posege človeka v naravo. Človek je tu nekdo, ki gradi objekte za svojo lastno korist, vendar jih na koncu zapusti in so obsojeni na propad.

Pri ustvarjanju stripa Disko za našo evrovizijsko glasbeno skupino LPS je Manca Matelič sodelovala z bivšima dijakoma GCC Matevžem Bervarjem, ki je zdaj študent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, ter magistrantom AGRFT Žanom Žvižejem, ki je poskrbel za montažo videospota Disko. Glavni junak stripa je Janez, ki ga punca zapusti zaradi nekoga drugega. V nadaljevanju se Janez spopada s svojo žalostjo, a kljub temu doživi srečen konec. Manca je za ustvarjanje ilustracij uporabila digitalna orodja, kasneje pa je ustvarjalna ekipa te stripovske motive uporabila pri ustvarjanju videospota z enakim naslovom. Videospot je služil kot promocija za nastop glasbene skupine LPS na tekmovanju za pesem Evrovizije 2022.

Galerija poleg tega, da je prostor za učenje, nagovarja različne ravni obiskovalcev

V program in postavljanje razstav v Galeriji AQ, ki jo v celoti upravljajo dijaki sami, se vključujejo priznani umetniki, med njimi mnogi nekdanji dijaki GCC. Prostor tako zagotavlja pester ustvarjalni medgeneracijski dialog med mladimi, ki se podajajo po poti umetnosti, in že uveljavljenimi umetniki ter stroko. Hkrati tudi nagovarja različne ravni obiskovalcev ter ustvarja zanimive priložnosti za razvoj mladega občinstva za dojemanje in sprejemanje sodobne umetnosti, ne le na vizualnem, temveč tudi na drugih, zlasti multidisciplinarnih področjih. Galerija hkrati ponuja priložnost dijakom, da ustvarjajo v sproščenem vzdušju in svoje likovne izdelke tudi sami postavijo na ogled širši javnosti, komunicirajo z različnimi segmenti javnosti in v prostor vključujejo tudi druge projekte ter razvijajo različne življenjske veščine in znanje.

Nova razstava bo odprta mesec dni, v četrtek, 15. septembra, pa bo novo likovno sezono v AQ odprla razstava uveljavljenih slovenskih umetnic mlajše generacije Daše Vinšek (nekdanje dijakinje GCC) in Karin Vrbek. Dan kasneje pa bo GCC z velikim koncertom v parku za šolo (oz. v športni dvorani, če bo slabo vreme) praznovala 110. rojstni dan z medgeneracijskim projektom Naših 100 + 10.

Fotografije so iz arhiva GCC.