Zorko Simčič v Škofji Loki

V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine vas vljudno vabimo na pogovorni večer z akademikom Zorkom Simčičem »SAMO, KDOR JE DEDIČ, MORE BITI PIONIR«, ki bo v sredo, 26. septembra 2012 ob 19. uri v Sokolskem domu. Tema pogovora s pisateljem Zorkom Simčičem bo predstavitev njegovih izkušenj bivanja in ustvarjanja v Argentini, njegovi začasni domovini, in po letu 1993 v Sloveniji.

Z akademikom Zorkom Simčičem se bosta pogovarjala Tone Rode, direktor Družine, in Aleksander Igličar, predsednik Muzejskega društva Škofja Loka.

V pogovoru bosta predstavljena tudi nov Simčičev roman Poslednji deseti bratje ter ponatis knjige Pot iz mrtvila Milana Komarja, pomembnega slovenskega filozofa, ki je deloval v Argentini.

Pisatelj Zorko Simčič se je rodil 21. novembra 1921 v Mariboru. Njegova družina se je malo pred tem preselila iz Goriških Brd v Maribor zaradi preganjanja Primorskih Slovencev pod novo italijansko oblastjo. Kot študent se je preselil v Ljubljano, kjer je dočakal začetek druge svetovne vojne. Med vojno je bil ujet med italijansko racijo in bil dalj časa zaprt v italijanskem taborišču Gonars. Konec vojne je dočakal na avstrijskem Koroškem kot prevajalec v angleški zavezniški vojski. Leta 1948 je emigriral v Argentino in se leta 1993 skupaj z ženo Minko ter hčerkama Klaro in Ivano vrnil v Slovenijo.

Njegova najbolj znana dela so roman Prebujenje (1943), za katerega je kmalu po izidu prejel Prešernovo nagrado mesta Ljubljana, roman Človek na obeh straneh stene (1957), za katerega je leta 1993 prejel nagrado Prešernovega sklada, ter nov roman Poslednji deseti bratje (2012), ki bo podrobneje predstavljen v pogovornem večeru. Poleg romanov je pisal tudi drame in eseje.

Prisrčno vabljeni!

Mag. Aleksander Igličar, predsednik Muzejskega društva Škofja Loka

Vir in foto: Muzejsko društvo Škofja Loka