Zmaga Nove demokracije

Volilne napetosti, ko je imela vsa Evropa uprte oči v nedeljske volitve v Grčiji, je konec. Slavila je desnosredinska stranka Nova demokracija, ki ji načeluje Antonis Samaras. Po prvih neuradnih podatkih je Samarasova konzervativna politična opcija osvojila dobrih 29 odstotkov glasov, kar je nekaj več kot 2-odstotni točki prednosti pred Tsiprasovo levico. PASOK ali grški socialisti so se morali sprijazniti s tretjim mestom, z nekaj več kot 12-odstotno podporo volilcev. Samarasu bo tako pripadlo 131 poslanskih mest, od skupno 300-tih kot tudi mandat za sestavo vlade. Nedeljske volitve so bile po mnenju mnogih odločilne glede bodoče usode evra ali celo države, zato je bila toliko bolj na trnih vsa Evropa. Ocene kažejo, da so bili odločilni glasovi t.i. neopredeljenih; teh je bilo skoraj 700 tisoč.

Bolj kot Grke je rezultat mnedeljskih volitev skrbel Evropsko unijo, saj jo najbolj zanima ali bo Grčija sposobna vračati posoijla. Strahu Evropa ni mogla skriti, ko se je na vidiku pojavil lik karizmatičnega in vse bolj priljubljenega Tsiprasa, saj ji bolj ugajajo »predvidljivi« in poznani obrazi kot sta npr. Samaras ali Venizelos. Kakšen bi bil scenarij morebitnega zasuka v levo, je stvar hipotez. Mnogi so mnenja, da bi bil izhod Grčije iz evro območja katastrofa za vse. To bi Grčijo drago stalo, saj bi samo začetna devalvacija bila 35-odstotna, nezaposlenost bi narasla na dobro tretjino, povprečni letni prihodki prebivalca bi upadli z 19.400 evrov na 8.700 evrov, BDP pa bi se znižal za petino.

Še bolj apokaliptični scenarij pa predvideva odhod tujih bank in podjetij, znižanje uvoza, pomanjkanje zdravil v lekarnah in bolnišnicah, zapiranje trgovin, ipd. Samaras je v svojem prvem komentarju za medije, po objavi prvih volilnih rezultatov, pozval vse stranke, ki so za obstanek Grčije v evrskem območju, da se »v teh kritičnih časih zberejo v vladi narodne enotnosti.« Vodja Syrize Alexis Tzipras je priznal poraz in dejal, da je poklical vodjo Nove demokracije in mu čestital na zmagi. Prav tako je dejal, da ne želi, niti ne poskuša oblikovati vlade, če to ne uspe prvouvrščeni Novi demokraciji. Oglasil se je tudi prvi mož PASOKA- Evangelos Venizelos, ki je dejal, da »Grčija mora dobiti vlado, ki bo sposobna državo potegniti iz krize in ponuditi perspektivo. Drugačni scenariji in avanturizem ne bodo prinesli rešitve za Grčijo, ki mora ohraniti svojo mednarodno kredibilnost, ostati v evrski coni ter obdržati vse pozitivne elemente sporazuma z evropskimi kreditodajalci, da ohrani videz evropske države.«

Foto: www.myrtlebeachonline.com