Zlati košarkarji na Sveti Gori

Gvardijan frančiškanskega samostana na Sveti Gori p. Bogdan Knavs je na tretjo adventno nedeljo, 12. decembra 2010, gostil zmagovito košarkaško ekipo iz leta 1970. Ivo Daneu, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Damir Šolman, Rato Tvrdić, Aljoša Žorga, Peter Skansi in trener Ranko Žeravica so si ogledali baziliko in se za trenutek ustavili pred  Marijino svetogorsko podobo.

V lepem sončnem dopoldnevu so skupaj s frančiškani in novinci obujali spomine na športne uspehe. Ne samo sposobnost, kompetence in znanje, ki so ga imeli, ampak predvsem zaradi moštvenega duha in medsebojnega spoštovanja so uspeli na nepozabni tekmi med Jugoslavijo in ZDA (70:63) osvojiti naslov svetovnih košarkaških prvakov.

Ljubezen do košarke, ki jih še vedno povezuje, jih je prvič zbrala skupaj po mnogih letih ob častitljivi obletnici. Pravijo, da brez dobre organizacije tudi ni uspehov. In zato je pomembno, da izkušnje prenašajo na mlajše generacije in jim z dobrim zgledom in moralno podporo pomagajo do čim boljših rezultatov.

Avtor: Boštjan Horvat