Zdaj je uradno potrjeno: Asteroid je povzročil izumrtje dinozavrov

Zadnjih dvajset let je v znanstvenih krogih potekala debata o tem, kaj je povzročilo izumrtje dinozavrov. Najverjetnejša teorija je bila ta, da je izumrtje povročil krater, ki je pred 65 milijoni let ‘obiskal’ Zemljo, gre za t.i. Kredo-terciarno izumrtje (Cretaceous-Tertiary (KT) extinction).

Leta 1990 je mlad znanstvenik Alan Hildebrand naletel na 10 let stare podatke geofizikov, ki so v Mehiškem zalivu Yukatan iskali nafto. Odkrili so 180 kilometrov široko tvorbo v obliki prstana vendar se takrat niso zavedali, kaj je to. Ko so znanstveniki določili starost, so ugotovili, da je to 65 milijonov let star krater.

Druga, konkurenčna (t.i. Deccan volcano) teorija (vendar manj verjetna) pa pravi, da je izumrtje dinozavrov povzročila vulkanska aktivnost na področju današnje Indije (Deccan Traps). Serije izbruhov so trajale okoli 1.5 milijona let.

Kot poroča agencija Reuters, je skupina 41 strokovnjakov iz celega sveta ponovno preučila več kot 20 letno raziskovanje na tem področju in poskušala potrditi vzrok izumrtja dinozavrov. V začetku marca so znanstveniki v Londonu potrdili, da je najbolj verjeten vzrok izumrtja dinozavrov asteroid, ki je zadel Zemljo pred dobrimi 65  milijoni let.

Nova raziskava, ki so jo vodili znanstveniki iz Evrope, ZDA, Mehike, Kanade in Japonske ter jo objavili v reviji Science, je potrdila, da je 15 km široki asteroid zadel zemljo na območju današnje Mehike.

Znastveniki, ki so sodelovali v raziskavi, so analizirali delo paleontologov, geokemikov, geofizikov, sedimentologov ter klimatogov, ki so zbirali dokaze o KT izumrtju zadnjih 20 let.
Reuters navaja besede Joanne Morgan iz Imperial College v Londonu, soavtorice raziskave, ki pravi: ‘Imamo veliko zaupanje, da je bil asteroid vzrok KT izumrtja. To je povzročilo ogromne eksplozije, potrese, kar je vodilo do cunamijev.’

Asteroid naj bi zadel Zemljo s kar milijardokrat večjo silo kot jo je povzročila atomska bomba v Hirošimi.

Kot navaja Reuters, je vodilni avtor raziskave Peter Schulte iz Univerze Erlangen v Nemčiji, povedal, da fosilni dokazi jasno kažejo, da se je pred 65.5 milijoni let zgodilo masovno izumrtje – čas, ki mu danes pravimo K-Pg meja. To masovno izumrtje je terjalo več kot polovico vseh vrst na Zemlji.

Kljub dokazov o vulkanski aktivnosti v Indiji, so morski in kopenski ekosistemi pokazali le majhne spremembe 500 tisoč let pred K-Pg mejo, kar nakazuje, da izumrtje ni prišlo prej in ni bilo spodbujeno od vulkanskih izbruhov.

T.i.’Deccan volcano’ teorijo so pod dvom spravili tudi modeli atmosferske kemije, ki so pokazali, da bi trk asteroida povzročil mnogo večje količine žvepla, prahu in saj v dosti krajšem času, kot bi to lahko povzročili vulkanski izbruhi, kar bi povzročilo ekstremno potemnitev in ohladitev.

Dejstvo je, da je šele izumrtje dinozavrov, takratnih nespornih vladarjev planeta, omogočilo razvoj sesalcev in posledično človeka. Lahko torej rečemo, da se imamo temu težkemu kamnu izpred 65 milijonov let zahvaliti, da je človek danes vladar planeta. Naključje?