Zakaj se neeksplodiranih ubojnih sredstev lotevamo tako brutalno?

Deaktiviranje bombe z vodnim curkom

Ob dezaktiviranju letalske bombe v Piranskem zalivu leta 2015 sem se angažiral, da Slovenija že končno enkrat dobi moderno opremo, ki omogoča varno delo na daljavo.

Da ne bo pomote, nisem uvoznik ali prodajalec, poznam le podjetja za visokotlačne črpalke, ki so mi v preteklosti prijazno pomagala pri razvoju šob za vodno meglo za gašenje predorov. In zato poznam tudi njihove prenosne visokotlačne črpalke za razrez orožja.

Ostanke vojn je mogoče rezati z visokotlačnim vodnim curkom in jih tako uničevati bistveno bolj varno in z manjšimi ekološkimi posodicami kot to počnemo pri nas z eksplodiranjem.

Še posebej pa je takšen postopek primeren za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev sredi naseljenih območij.

Veliko neaktiviranih bomb je še v Mariboru, na Jesenicah, v Borovnici in še kje, kamor so jih med drugo svetovno vojno odmetavali zavezniki. Prihaja čas, ko se bodo bombe zaradi korozije aktivirale same od sebe, saj je poteklo 70 let ali celo že več let ko so ostale neaktivirane nekje v naravi. Pa tudi manjša najdena neeksplodirana ubojna sredstva je lažje prerezati z vodnim curkom, da se eksplozivna polnjenja brez detonacije enostavno izluščijo, izprejo ali celo zažgejo.

Upajmo, da se bo minerjem tudi v prihodnje vse dobro izteklo, kot se je pred dnevi v Vurberku, da bomo imeli spet enkrat več sreče kot primernega orodja in znanja. Nedopustno je, da se ogroža življenje minerjev in se jih pošilja na delo brez ustreznega orodja in priprav, ki bi jim olajšale delo, da bi bilo bolj varno za njih same in tudi za okolico. Seveda je mogoče s ciljano eksplozijo in curkom eksploziva odstreliti polnjenja A, polnjenje B pa je mogoče varno odstraniti tudi z vodnim rezanjem. Obstaja pa še tehnika zamrzovanja s tekočim dušikom, ki tudi lahko pomaga za bolj varno odstranitev.

Upajmo, da bomo imeli. Z denarjem, ki bi ga prihranili, če bi bil referendum skupaj s predsedniškimi volitvami, bi lahko kupili najmanj 30 takih mobilnih rezalnih črpalk, saj številne najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev iz druge in celo prve svetovne vojne opravičujejo njihovo nabavo.