Vsi povabljeni na festival Igraj se z mano

Foto: Društvo za kulturo inkluzije

Na ljubljanskem Kongresnem trgu in v Parku Zvezda se bo v sredo, 25. maja, začel 16. mednarodni festival Igraj se z mano, ki bo razveseljeval otroke vse do 28. maja, ko bodo v večernih urah pripravili še koncert na odru pred Slovensko filharmonijo, ki bo posvečen otrokom iz Ukrajine. Gost bo stalni spremljevalec festivala reper Zlatko s posebnimi gosti. Ambasador festivala pa je letos Peter Svetina, varuh človekovih pravic. Festival organizirata Center Janeza Levca Ljubljana in Društvo za kulturo inkluzije.

Na mednarodni razpis Bodi umetnik je prispelo veliko del, zlasti ukrajinskih otrok

Živimo v nemirnem času, saj v številnih delih sveta divjajo vojne, tam otroci nimajo otroštva in trepetajo v strahu pred napadi sovražnikov. Tudi zato so se organizatorji festivala Igraj se z mano odločili, da dogodek posvetijo miru in otrokom v Ukrajini.
Letos je na mednarodni razpis za likovno razstavo Bodi umetnik prispelo izjemno število del ukrajinskih otrok, ki so tedaj ustvarjali še v miru. Na festivalu bodo zbirali sredstva za te otroke, da jim bodo lahko v bližnji prihodnosti poslali nujne pripomočke za igro in ustvarjanje. Z zbranimi sredstvi – zbirajo jih tudi z SMS-donacijami s ključno besedo »IgrajzaUkrajino5« – bodo kupili šolske in ustvarjalne pripomočke za ukrajinske mlade umetnike ter jim jih dostaviti. Ko bodo razmere dopuščale, pa bodo v Ukrajini pričarali inkluziven festival Igraj se z mano tudi za tamkajšnje otroke.

Na festivalskih delavnicah bodo sodelovali mladi s posebnimi potrebami in tisti, ki se jim bodo pridružili

Foto: Društvo za kulturo inkluzije

Na festivalu bo veliko različnih delavnic, kjer se bodo tako mladi s posebnimi potrebami kot tudi vsi drugi, ki se jim bodo pridružili, igrali z žogami, zlagali kocke, plesali, skakali, risali, ustvarjali. Pripravili bodo tudi ukrajinsko delavnico, v okviru katere bodo izdelovali zapestnice. Otroci in njihovi spremljevalci se bodo zabavali še na druge načine, se pogovarjali in družili. Na velikem odru bodo otroci izvajali gledališke predstave, prepevali in plesali.
Na spletnih socialnih omrežjih pa bo potekal tudi virtualni festival, na katerem lahko vsi, ki vas zanima, sodelujete z videoposnetki svojih nastopov in predstav. Sicer pa se vsake prireditve in delavnic udeleži veliko število vrtcev, šol, zavodov, različnih organizacij, društev in posameznikov.
Nekateri ljudje še vedno mislijo, da so osebe s posebnimi potrebami drugačne od njih. A mnogi sploh še niso imeli stika z njimi. Tudi temu so namenjeni festivalski dogodki. Tudi osebe s posebnimi potrebami želijo biti sprejete, imeti prijatelje, se igrati. Festival vedno znova pokaže, da je vsak človek enako pomemben. Vsak od nas je unikaten, poseben, edinstven. V naslednjih dneh se lahko o tem prepričate. Obiščite dogajanje na Kongresnem trgu.