Vlak za IPv6 je speljal

Kot smo na naših straneh že pisali je IPv4 naslovov dokončno zmanjkalo. Vsaka naprava na internetu namreč potrebuje svoj IP naslov. Edina rešitev problema je prehod na IPv6, ki ima večje število naslovov. Prehod na IPv6 je nujen, ni pa preprost, saj sta protokola za IPv4 in IPv6 nekompatibilna.

S tem namenom je v sredo 8. junija letos potekal dogodek imenovan svetovni IPv6 dan, ki je imel za cilj, da se preveri ali se je na internet, kjer se nahajajo vsebine IPv6, možno priključiti preko IPv4 in IPv6.

Čeprav je vsebin na IPv6 še zelo malo, v času svetovnega IPv6 dneva se je promet po IPv6 povezavah povečal iz 0.024 % na 0.041 % celotnega internetnega prometa, je začetek IPv6 v svetovnem merilu tu. In to zelo uspešen. Vlak za IPv6 je speljal in ga ni več možno ustaviti.

Fokus debate se premika od vsebin proti operaterjem in uporabnikom

Če je nekoč veljalo, da so problem vsebine, ki jih za IPv6 ni bilo, je sedaj drugače. Po svetovnem dnevu IPv6 je vedno bolj jasno, da se je debata na temo IPv6 premaknila od vsebin proti operaterjem in proti uporabnikom.

Test svetovnega IPv6 dne je pokazal, da operaterji so, oziroma predvidevajo, da so pripravljeni na IPv6. Oziroma kot se je slikovito izrazil eden izmed operaterjev za IPv6, da čakajo na uporabnike: “Pokažite nam uporabnike in zagnali bomo delovanje IPv6 omrežja”.

Po drugi strani pa niso problem samo uporabniki. Le ti si želijo dobre povezljivosti, čim manj problemov pri povezovanju in seveda čimveč novih možnosti. Russ Housley, predsednik IETF, svetovne inženirske organizacije za internet, takole pojasni: “Kar je svetovni IPv6 dan pokazal je to, da uporabniki želijo IPv6, toda niso imeli podpore operaterjev. Kar so morali narediti so bili lastni IPv6 tuneli, torej IPv6 preko IPv4. V splošnem uporabniki nimajo takšnega znanja”.

Uspeh svetovnega IPv6 dne tudi zaradi podpore velikih

Uspeh svetovnega IPv6 dne seveda nebi mogel biti mogoč, če zadaj ne bi bilo podpore največjih igralcev na internetu.

Tako je internetno podjetje Yahoo ponudilo IPv6 vsebine več kot 2.2 milijona uporabnikom, kar je predstavljalo do 0.229 % celotnega prometa na 30 različnih Yahoo straneh. Družbena spletna stran Facebook je ponudil IPv6 vsebine več kot 1 milijonom uporabnikom, kar je 0.2% vseh Facebook uporabnikov, ki imajo možnost uporabe IPv6.

Računalniško podjetje Microsoft je na IPv6 vsebine ponudilo na straneh www.bing.com, www.xbox.com in www.microsoft.com. To je predtavljaloi 0.46% vseh obiskovalcev. Edino podjetje, ki je imelo več kot 1% prometa na IPv6 straneh, konkretneje 1.11 %, je bilo podjetje Cisco, ki se ukvarja z telekomunikacijsko opremo. Kar ni nenevadno, saj so uporabniki Cisco opreme navadno strokovnjaki za omrežja in omrežne protokole.

Internetni iskalnik Google, ostaja glavni igralec tudi na IPv6, saj ponuja 60 % vseh storitev tudi na IPv6. IPv6 vsebine ponuja na YouTube, Voice, Talk, Analytics in Adwords.

Tudi Slovenci prispevamo k prehodu na IPv6

Kar se tiče vprašanja kako smo prehod na IPv6 izkoristili v Sloveniji lahko rečemo, da smo na določenih segmentih IPv6 dobri.

Če začnemo samo z zadnjim vidnim uspehom. To je da je Slovenec, sicer član zavoda go6.si, sodeloval pri nastanku novega standarda imenovanega A+P, ki opisuje enega izmed možnih načinov prehoda na IPv6, je sigurno velik uspeh.

Dodatno so tu podjetja, ki delajo na tem, da bo obstoječa telekomunikacijska oprema in produkti podprla tudi povezovanje s protokolom IPv6. Tu so tudi slovenski operaterji, ki v veliki večini že delajo projekte za prehod na IPv6.

Kar je v Sloveniji pomislek je to, da država ni odigrala dovolj dobro vlogo pri prehodu na IPv6 v okviru možnostih, ki jih ima. Če so si gospodarsko naprednejše države postavile jasne cilje z vnaprej določenimi in merljivimi roki uvedbe protokola IPv6 v javna, državna in tudi zasebna komunikacijska omrežja, tega v Sloveniji ni.

Kar bi bilo koristno je to, da bi Slovenija sprejela akcijski načrt s katerim bi se zavezala, da bo v določenem roku uvedla IPv6 v omrežje javne administracije, ministrstev ali agencij. In da bo v določenem roku omogočila svojim državljanom dostop do storitev in spletnih strani prek IPv6, ali da bi na tak ali drugačen način spodbujala uvedbo IPv6. Zgled v tem primeru bi bil več kot dobrodošel.

Foto: Wikipedia