Virant: Če bi se Pahor odločil za Državljansko listo, ga vzamemo

Avtor: Tadej Buzeti. Na Pomurec.com smo se pogovarjali s predsednikom državnega zbora in Državljanske liste dr. Gregorjem Virantom.

Koliko vam kot predsedniku Državljanske liste pomeni ohraniti dober rating stranke? Bi ga »žrtvovali« za ceno padca vlade?

V tem trenutku se veliko bolj kot z ratingi stranke ukvarjamo s projekti, ki so ključnega pomena za državo. Dobili smo mandat, da dobro izpeljemo te projekte. Najprej projekt konsolidacije javnih financ, potem zagon gospodarstva. To so naše prioritete. Prepričani smo, da bodo tudi ratingi stranke dobri, če bomo dobro delali in imeli dobre rezultate. Želimo, da koalicija deluje enotno in partnersko. Nočemo se obnašati, kot so se obnašale stranke koalicije v prejšnjem mandatu, ko smo stalno spremljali razprtije med njimi, nekakšen koalicijski resničnostni šov. Tega si v tem mandatu resnično ne moremo privoščiti. Državljanska lista je čvrst koalicijski partner.

Je zaenkrat koalicija čvrsta, kako ocenjujete njeno dosedanje delovanje?

Koalicija je čvrsta. V koaliciji je pet strank, ki jih druži želja po izhodu Slovenije iz krize, hkrati pa so si te stranke med sabo v marsičem različne. Tega se Janez Janša zaveda in uspešno usklajuje različne poglede strank. Zaenkrat lahko rečem, da se v tej koaliciji počutimo enakopravno.

Državljanska lista je na volitve šla z idejo o vpeljavi klasično liberalnih idej. Kako vam jih uspeva vpeljevati v funkcioniranje države in kje trenutno opažate največ ovir za njihovo vpeljavo?

Ta trenutek je izpeljava liberalnih idej na področju javnih financ in gospodarstva nuja in za Slovenijo edina rešitev. Moramo uravnotežiti javne finance, da prenehamo z zadolževanjem in postanemo kredibilna država. Prav tako moramo čim bolj razbremeniti gospodarstvo, debirokratizirati delovanje države in da umakniti državo iz gospodarstva. To so klasične liberalne ideje na gospodarskem področju in so zelo jasno izražene tudi v koalicijski pogodbi. Po tej poti hodimo v okviru realnih možnosti, v okviru družbene stvarnosti. Ne moremo pa z glavo skozi zid, imamo socialne partnerje, s katerimi se poskušamo dogovarjati.

Naša stranka gradi tudi na drugih liberalnih idejah. Spoštujemo strokovnost in striktno upoštevamo princip izbire ljudi v javni upravi, širšem javnem sektorju in v tistem delu gospodarstva, kjer ima država delež, striktno po načelih strokovnosti. Gradimo tudi strpnost do drugače mislečih in kulturo dialoga. To uveljavljam tudi v državnem zboru in mislim, da so v tem mandatu debate v državnem zboru na višjem kulturnem nivoju kot v preteklih. Uveljavljamo tudi klasični liberalni princip, ki pravi, da lahko vsak živi po svoji volji, dokler ne škoduje drugemu. To idejo je naša stranka uveljavljala predvsem pri zagovarjanju družinskega zakonika.

Kako ocenjujete držo Boruta Pahorja, odkar je v opoziciji?

Držo Boruta Pahorja ocenjujem kot konstruktivno in državotvorno. Tako bi se po mojem mnenju morala obnašati vsaka opozicija, vendar se v Sloveniji doslej še nobena opozicija ni obnašala tako.

Danes (torek) je Boruta Pahorja njegov podmladek pozval, naj razmisli, ali zaradi svojega načina razmišljanja sploh še spada v SD, in naj obenem razmisli o tem, da prestopi v kakšno drugo stranko. Bi ga vi želeli v svojih vrstah?

(smeh) Če bi se odločil za vstop v Državljansko listo, ga z veseljem vzamemo. Mislim pa, da brez njega SD ne bo več relevantna stranka.

Kako bo, glede na vaše dosedanje videnje dela vlade, izgledala Slovenija po koncu Janševega mandata?

Slovenija bo uspešnejša, kot je bila na začetku mandata. Javne finance bodo uravnotežene in stabilne. Slovenija bo v očeh tujih partnerjev spet zanesljiva in kredibilna država, ugled si bo povrnila tudi na lestvicah konkurenčnosti, kjer smo v zadnjih letih krepko padli. Država se bo vrnila na pota, s katerih je skrenila konec leta 2008. Od leta 1991 do leta 2008 smo konstantno rasli na vseh področjih, bili smo zgodba o uspehu, v zadnjih treh letih pa se je ta zgodba precej skrhala.

Bo koalicija zdržala do konca?

Po naravi sem optimist in menim, da bomo zdržali ter dobro oddelali svoj mandat do konca.

Več: Pomurec.com