Vi ste sol zemlje!?

Avtor: Robert Božič. Vir: radio Ognjišče. Besede vplivajo, zgledi vlečejo, pravi latinski pregovor. Zdi se, da danes velja predvsem njegov prvi del, drugi pa ni več tako aktualen. Predvsem je pomebno, da si z (medijsko) besedo prvi, in že imaš zgodbo, primat. Berejo (gledajo, poslušajo) te, navajajo te, in kar je najpomembnejše, verjamejo ti, pa čeprav med tvojimi besedami mrgoli puhlic v stilu: „naj bi, menda je…“ Etika, pravičnost, nepristranskost, pravzaprav vse se klanja kapitalu in interesom stricev, ki ta kapital posedujejo. Žal.

…..

Tudi upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran je eden takih, ki so vzeli svojo poklicanost zares. Po pričevanjih prijateljev, ki so ob njegovem zgledu duhovnika, kateheta in duhovnega voditelja zoreli, se je podobno razdajal vsem, ki so mu bili zaupani. Zato me dogajanje, ki smo mu zadnje mesece priča, po eni strani hudo žalosti, po drugi strani pa utrjuje v prepričanju, da je to res velik človek, ki tudi v hudih preizkušnjah zna ponižno reči: „Zgodi se tvoja volja!“ Čeprav boli.

Ko sem včeraj prebiral njegovo zasebno pismo sobratom škofom, ki je po za zdaj še nepojasnjenih kanalih prišlo v javnost, pa sem se spraševal še o nekaterih drugih vidikih te žalostne zgodbe.

Res je, da so se posvečene osebe zaradi Kristusa zavestno odrekle sebi in se odločile žrtvovati za druge, ter obljubile pokorščino predstojnikom, po katerih naj bi se izvrševala božja volja. Pa vendar se sprašujem, zakaj mora človek ostati sam. Boleča zapuščenost, prepuščenost na milost in nemilost aparatu vatikanskih uradnikov, ki ne dajejo pojasnil, še več, iz odnosa katerih ni razbrati temeljnih lastnosti, ki bi jih moral gojiti vsak kristjan, namreč veje iz tega Uranovega pisma.

Tudi od sobratov škofov bi pričakoval, da bodo svojemu tovarišu družina, okolje, kjer se bo čutil doma in varen ter sprejet, pa najsi se med njim in predpostavljeno kongregacijo dogaja kar koli in čeprav ga pokorščina zaenkrat nepojasnjenim odločitvam predstojnikov sili v tujino. In pričakoval bi, da bi vse to škofje jasno znali dali vedeti tudi javnosti. Da so skupaj, da so povezani, da so eno, da se podpirajo.

….

Upam tudi, da bo Uranova jasna pripravljenost, da z analizo DNK dokaže lažnivost zgodb o domnevnem očetovstvu, končno ovrgla ta natolcevanja, ki izvirajo še iz časa, ko je na slovenske duhovnike s svojimi nečloveškimi metodami hudo pritiskala Udba.

Upam tudi, da so na Ljubljanski nadškofiji temeljito preverili, kje je mesec dni čakalo Uranovo pismo Stresu, poskušali izvedeti kdo ga je medtem prebiral, kopiral in da so zahtevali tudi morebitno pojasnilo Pošte, zakaj je bilo, če je bilo, vročeno z zamikom in poškodovano.

Več: radio Ognjišče