Verska svoboda nujnost vsake države, ki zasleduje stabilnost in varnost

kenija kristjaniKomisija za mednarodno versko svobodo Združenih držav Amerike je ob nacionalnem dnevu verske svobode 16. januarja v spletni reviji Crux predstavila strnjeno poročilo, v katerem opozarja na izrazite kršitve verske svobode v nekaterih državah. Kitajska in Severna Koreja sta primera ‘sekularne tiranije’, ki zatira najrazličnejše verske skupnosti. Iran in Saudova Arabija pa sta izpostavljeni kot primera držav, kjer se poveličuje eno religijo oz. religijsko interpretacijo ter zatira osebe, ki se odločijo za alternative, bodisi muslimane, kristjane ali bahajce.

V Pakistanu je največ ljudi na svetu obsojenih na smrtno kazen zaradi bogoskrunstva. Prav tako sodi Pakistan med tiste države, kjer se povečuje stopnja masovnega nasilja na podlagi verske pripadnosti. Komisija ugotavlja, da gre v nekaterih državah za značilnosti genocida. Najbolj vnebovpijoča je situacija v Siriji in Iraku, kjer Islamska država izvaja teror nad jazidi, kristjani, šiiti in tudi zmernimi suniti. Preganjanja in eksekucije kristjanov so del sistematičnega načrta pregnati kristjane iz Bližnjega vzhoda.

Nasilje nad verskimi skupnostmi se dogaja tudi v Burmi, kjer budistični ekstremisti preganjajo manjšino muslimanov. V Srednjeafriški republiki so v spopadih med oboroženimi milicami kristjanov in muslimanov uničili skoraj vse mošeje v državi. V Nigeriji skupina muslimanskih ekstremistov Boko Haram nadaljuje z napadi na kristjane in muslimane, ki jim nasprotujejo. Boko Haram napada tako cerkve kot mošeje in ugrablja otroke iz šol.

Leta 2014 je nadškof latinskega obreda v Bagdadu dejal: “Ne verjamem, da bo v Evropi ostal mir. Tega … ne zaustavijo nacionalne meje.« Zato je po mnenju Roberta P. Georga in Thomasa J. Reeseja iz Komisije prizadevanje za versko svobodo in nasprotovanje zatiranju praktična nujnost vsake države, ki zasleduje stabilnost in varuje varnost svojih državljanov.