Vabilo na slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja

V četrtek, 16. maja, ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, vas vabimo na slovesnost na Trgu republike v Ljubljani. 

Dogodek se bo začel z zvonjenjem cerkvenih zvonov po vsej Sloveniji v spomin in v opomin na žrtve revolucije.

Spomin na pobite bomo obudili z molitvijo, z branjem njihovih imen, s prižiganjem sveč, s cvetjem z njihovih domačih travnikov, položenim pod farne križe, z umetniško besedo in glasbo.

Osrednji govornik bo dr. Mitja Ferenc, spregovorili bodo Vlasta Doležal Rus, dr. Matija Ogrin, Alexander Jerman, dr. Helena Jaklitsch in Jože Kurinčič, prisluhnili bomo pesniku Tonetu Kuntnerju, Pavletu Ravnohribu, Mateji Subotičanec, Jožetu Bartolju, dr. Janezu Juhantu in Romani Bider, nastopili bodo glasbeniki Marta Močnik, Lucas Osterc Somoza, Fran Matić in oktet Deseti brat.

Naši pobiti ne smejo ostati pozabljeni. Ne smemo zapustiti svojih pokojnih: preveč so pomembni tudi za našo prihodnost. In kot pravijo modri ljudje – prave revolucije so ustvarjalne, ne uničevalne. Prave revolucije so dolge in tihe, kot kvas, zaradi katerega vzhaja testo sveta.

Lepo vabljeni!

Nova Slovenska zaveza

Prebudimo Slovenijo

Vse posvojitev

Združeni ob lipi spraveKomentiraj