Vabilo: Hayekov dan 2014

Foto: glogster.com
Foto: glogster.com

Ob Hayekovem dnevu 2014 bo Svetilnik organiziral okroglo mizo na temo »Slovenija na poti hlapčevstva«, kjer bosta ustavni sodnik Jan Zobec in ekonomist mag. Bernard Brščič razpravljala o razmerju med svobodo posameznika in tiranijo države ter iskala odgovore na vprašanja:

  • Koliko in katere svobode (ne) uživamo Slovenci?
  • Kako globoke so korenine socializma v Sloveniji?
  • Se znamo učiti in dvigniti iz pogorišča praks centralnega planiranja ekonomskih politik?
  • Do katere mere smo priča zlorabam in pomanjkanju razuma s strani oblasti, šolstva in medijev?
  • Kako daleč smo v Sloveniji od družbe, ki bo brezpogojno priznavala in varovala človekove pravice in svoboščine?

Okrogla miza bo v četrtek, 8. maj 2014, 17h – 19h v Svetovni kavarna Sputnik, Tržaška cesta 128, Ljubljana. Povezoval jo bo Svetilnikov mladi raziskovalec Alen Alexander Klarić.

Klasično liberalni mislec Friedrich August von Hayek se je rodil 8. maja 1899 v ugledni meščanski družini na Dunaju. Leta 1921 je na dunajski univerzi doktoriral iz prava, leta 1923 pa iz ekonomije. Leta 1974 je Hayek za svoje raziskovalno delo na področju teorije denarja in gospodarskih ciklusov ter za raziskovanje prepletenosti ekonomskih, družbenih in institucionalnih pojavov prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo. Med pomembnejša njegova dela sodita Pot v hlapčevstvo (1944) in Ustava za svobodo (1966). Umrl je 23. marca 1992 v Freiburgu v Nemčiji.

Vstop je prost, a je potrebna  predhodna registracija.