V Venezueli vlada uvaja prisilno delo

venezuela prisilno deloPo novem vladnem dekretu bi lahko državljane Venezuele prisili v delo na državnih farmah, s čimer naj bi reševali resno pomanjkanje hrane v državi. Po mnenju Amnesty International gre pri dekretu za “nedopustno […] dejansko uveljavljanje prisilnega dela.”

Kot poroča CNN naj bi precej splošen dekret s konce julija navajal, da je mogoče zaposlene v javnem in zasebnem sektorju prisiliti v delo na državnih poljih za najmanj 60 dni. To obdobje pa se lahko še podaljša “če bi nastopile takšne okoliščine”. Predsednik Maduro z uporabo dekretov poskuša obiti nasprotovanje opozicije, ki neomajno nasprotuje predsednikovim ukrepom.

V Venezueli se življenjske razmere poslabšujejo, saj se prebivalci srečujejo s pomanjkanjem osnovnih življenjskih dobrin, kot so mleko, kruh in jajca. Tako več ur čakajo v vrstah pred nakupovalnimi središči, kjer pogosto najdejo le izpraznjene police. V Venezueli je bil do leta 1999 in nastopa socialističnega režima Huga Chaveza poljedelski sektor precej močan, vendar je država pod novim režimom začela uvažati več hrane in manj investirati v kmetijstvo. Skoraj celoten dohodek države je odvisen od izvoza nafte, katere cena pa je v zadnjih dveh letih strmo padla. Posledično Venezuela ne more plačevati uvoza hrane in celo toaletnega paprija.

CNN še vleče vzporednice med Madurovimi ukrepi in strategijo komunistične Kube v 60-ih letih, ko so bili Kubanci prisiljeni delati na državnih farmah, da bi okrepili izvoz sladkorja. Med napovedanimi ukrepi Madurove vlade naj bi bila tudi zamrznitev bančnih računov, kar se zaenkrat v Venezueli še ni zgodilo.

Mednarodni denarni sklad je ocenil venezuelsko ekonomijo za najslabšo na svetu. To leto naj bi se skrčila za 10 odstotkov, medtem ko naj bi inflacija zrasla za več kot 700%. Poleg pomanjkanja hrane pomanjkanje čutijo tudi bolnišnice, zaradi česar številnih bolnikov ne morejo zdraviti, nekateri tudi umirajo.