V. Berglez: Za kardinal Tagleja družine prioriteta

Kardinal Tagle, foto: kienyke.com.
Kardinal Tagle, foto: kienyke.com.

Po pisanju Catholic Heralda je na oktobrskem generalnem zasedanju izredne škofovske sinode v Vatikanu filipinski kardinal Luis Antonio Tagle opozoril na problematiko družin ter jo postavil v ospredje pred vsem drugimi diskusijami. Vpliv revščine na družine, predvsem v Aziji, je vzbujala posebno skrb vsem udeležencem sinode. Tagle je na primeru svoje države opozoril na težko stanje družin, ki jih prizadeva vse večja revščina. Ko je služboval v Italiji je nekoč pristopil k njemu filipinski emigrant in mu v solzah priznal, da če ne bi bil v težki materialni stiski ne bi nikoli zapustil ženo in otroke in odšel na delo v tujino. Filipini so med vodečimi državami v svetu po številu delovnih emigrantov, saj jih po ocenah živi več kot 9 milijonov po svetu.

Po kardinalovih besedah se mnogi pari ne ločijo, ker sta partnerja besna drug na drugega, temveč zato ker zakonci ljubijo svojo družino in boleče prenašajo breme ločitve, da bi si poiskali delo drugje in preživeli sebe in svoje otroke. Tagle se je pri tem vprašal, kaj lahko storimo za pogodbene delavce, da bi ostali pri svojih družinah in kaj lahko storimo za njihove družine. Kardinal je tudi opozoril na problem finančne negotovosti, ki ovira sklepanje zakonov in bremeni družinsko življenje. Mladi na Filipinih in drugod po svetu odlagajo poroke zaradi pomanjkanja dela in menijo, da ne morejo dovolj skrbeti za družine, je še poudaril Tagle.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.