V akcijah Podarimo knjige podarjenih 48.000 izvodov knjig

Foto: Tatjana Splichal.
Foto: Tatjana Splichal.

Veleposlanik Republike Avstrije v Sloveniji, dr. Clemens Koja, in predsednik Mohorjeve družbe iz Celovca, dekan mag. Ivan Olip, sta danes dopoldne v prostorih Trubarjeve hiša literature v Ljubljani, ob prisotnosti državnega sekretarja v Ministrstvu za kulturo Antona Peršaka ter predsednice Parlamentarne skupine Slovensko- Avstrijsko prijateljstva, gospe Ljudmile Novak, desetim slovenskim nevladnim organizacijam podarila knjige slovenskih in avstrijskih avtorjev v skupni vrednosti preko 50.000 evrov.

Simbolično sta knjige, gre za preko 2.200 izvodov knjig različnih priznanih slovenskih in avstrijskih avtorjev, letošnjim prejemnikom: Center Korak, Slovenska Karitas, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Socialna zbornica Slovenije – Sekcija za varne hiše, materinske domove in sorodne organizacije v Sloveniji, Salezijanski mladinski centri, Kulturno društvo Celje ob Savinji / Der Kulturverein Cilli an der Sann, Internacionalno društvo Most svobode – Freicheitsbrücken – Freedombridge, Kulturno društvo nemško govorečih žena »Mostovi« Maribor – Kulturverein deutschsprachiger frauen »Brücken« Marburg, Društvo nemško govoreče mladine / Kulturverein Deutschsprachiger Jugend (kdj) in Slovensko kulturno društvo Istra iz Pule izročila v obliki čeka. Slovesnost je z violino kulturno obarvala Rebeka Kotar.

Avstrijski veleposlanik dr. Koja je ob tem izrazil veselje, da se tako ravno v tednu, ko smo praznovali slovenski kulturni praznik, nadaljuje dolgoletna tradicija in da bodo podarjene knjige že v prihodnjih dneh našle pot do najmlajših in tistih malo starejših bralcev v Sloveniji in na Hrvaškem. Predsednik Mohorjeve, mag. Olip, je v svojem govoru poudaril, da je »Mohorjeva družba v Celovcu ponosna, da s to akcijo še naprej izpolnjuje svoje poslanstvo negovanja slovenskega jezika in ohranjanja kulture.«

V akciji, ki od leta 2002 dalje poteka ob sodelovanju Republike Avstrije – Urade zveznega kanclerja in Mohorjeve družbe v Celovcu, je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam ustanovam podarjenih preko 48.000 izvodov knjig v slovenskem jeziku, katerih skupna vrednost presega 750.000 evrov. Ob začetku akcije so knjige prejele slovenske osnovne šole, knjižnice in župnije, v zadnjih letih so prejemniki zlasti nevladne organizacije, ki delujejo na področju Republike Slovenije, ter različna slovenska društva zunaj Slovenije. Podarimo knjige spodbuja širjenje slovenske knjige tudi med tiste, ki bi jim bila drugače težje ali pa sploh nedosegljiva.