Utrinek: V Avstraliji vlada neznosna vročina

avstralija puščavaPo poročanju svetovnih medijev so osrednji in severni predeli Avstralije že več kot teden dni podvrženi neznosni vročini, ki presega 40 stopinj celzija. V mestu Birdsville v zvezni državi Queensland so zabeležili kar 48 stopinj celzija.

Vročinski val se giblje proti vzhodu kontinenta in ga v največjih mestih spremljajo zdravstvena opozorila, ne manjka pa tudi večjih požarov s katerimi se borijo gasilci. Največ so utrpeli živinorejci v Queenslandu, v katerem se nahaja 50 odstotkov celotne avstralske živinoreje. Strokovnjaki napovedujejo, da se bo fond živine zmanjšal na 25 milijonov grl. Velja omeniti, da je Avstralija tretji največji izvoznik govejega mesa na svetu in njen izvoz bi se lahko zmanjšal, ker bodo morali živinorejci zaradi zakola živali zaradi suše obnoviti fond živali. »Zaloge vode hitro pojenjajo, preostanek hrane za živino pa uničuje vročina. Ta suša se spreminja v popolno katastrofo«, je dejal živinorejec in direktor mesne industrije Agforce Charles Burke.

Monsunsko deževje lansko leto ni izpolnilo pričakovanj. Lansko leto je v Avstraliji bilo v povprečju najtoplejše vse od leta 1910, je zabeležil Avstralski meteorološki zavod. »Nov rekord povprečnih letnih temperatur je v Avstraliji poseben zato, ker se ni zgodil v t.i. El Ninjo letu, temveč v običajnem letu. Fenomen El Ninja leta segreje površino oceana in prinese v Avstralijo toplo in suho vreme s pogostimi sušami«, pravi David Karoly z Univerze v Melbourneu.

Foto: watoday.com.au