Izredna sinoda o družini – več vprašanj kot odgovorov? (VIDEO+FOTO)

Foto: Socialna akademija.
Foto: Socialna akademija.

V začetku decembra je v soorganizaciji Zavoda Friderik Irenej Baraga in Časnika potekala okrogla miza po izredni sinodi škofov v Rimu o vprašanjih in izzivih družinskega življenja v današnjem svetu. Na okrogli mizi, ki jo je moderirala Helena Jaklitsch, so sodelovali novomeški škof Andrej Glavan, ki je bil tudi udeleženec sinode, dr. Ivo Kerže, mag. Branko Cestnik, dr. Stanislav Slatinek ter mag. Leon Marc.

Moderatorka je kot prvega k besedi povabila mons. škofa Glavana, ki je z udeleženci dogodka podelil nekaj vtisov iz samega poteka sinode. Izpostavil je strah nekaterih kardinalov, ki si v začetku niso upali odkrito govoriti. Opozoril je na napako pripravljavcev vmesnega poročila, ki so tega posredovali medijem, brez da bi dokument predhodno posredovali udeležencem sinode in pri njih preverili njihovo mnenje o dokumentu.

Gosti okrogle mize so se dotaknili vsebine treh najbolj izstopajočih členov, namreč 52., 53. in 55. člena, ki govorijo o zakramentih pokore in evharistije za ločene in ponovno poročene, o duhovnem in zakramentalnem prejemanju evharistije za te iste osebe in o istospolnih osebah ter pastoralni oskrbi zanje.

V drugem delu okrogle mize so se gostje dotaknili iskanja modela župnijske pastorale, ki bi pripomogel k formiranju mladih, med drugim tudi za odločanje za zakon in za kvalitetno pripravo nanj. V pripravo na zakon bi Cerkev morala vlagati več, predvsem pa to povezovati tudi z oblikovanjem prave, pristne osebne vere posameznika, kar bo najboljši temelj za vstop v zakon in oblikovanje družine.

K besedi so se priglasili tudi obiskovalci okrogle mize. Izstopajoč je bil nagovor g. Danija Siterja, voditelja skupnosti Družina in Življenje. V zelo zanimivem nastopu je opozoril na več pomembnih vidikov zakona in družine. Bodoče zakonce je opozoril, da sta zakon in družina vsakodnevno delo in prizadevanje, da taka skupnost diha, živi in se razvija. Siter tudi meni, da se premalo poudarja, da je poročenost nekaj lepega in dostojanstvenega. Na koncu je izpostavil pomen zakonskih skupin, voditeljem katerih bi Cerkev morala nuditi izobraževanje in nasploh skupine kot take čim bolj promovirati ter zakonce vzpodbujati k vstopanju vanje.

Produkcija videa: Socialna akademija.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.