Vabili: Kakšen volilni sistem hočemo? Turčija: Uvod v zgodovino, notranjo in zunanjo politiko

Spoštovani,

pred kratkim je predsednik vlade RS znova spregovoril o prednostih večinskega volilnega sistema, ki naj bi v prihodnje zelo zmanjšal možnosti za ponavljanje političnih kriz, v kakršni se je Slovenija znašla v tem trenutku. Na Inštitutu dr. Jožeta Pučnika smo mnenja, da bi bil to pravi čas, da se problematiki volilnega sistema v Sloveniji nekoliko podrobneje posvetimo in skušamo pretehtati prednosti in slabosti sedanjega ter predlaganega dvokrožnega večinskega volilnega sistema glede na transparentnost odločanja in izbire na eni strani ter demokratično zastopanost na drugi. Zato pripravljamo okroglo mizo, na kateri bi problem poskušali osvetliti z različnih vidikov. Razpravljavci bodo spregovorili o pravnih aspektih in možnostih uvedbe takšnega volilnega sistema, pa tudi o tem, kakšen vpliv bi imela takšna odločitev na politično in družbeno življenje.

Na okrogli mizi

Uspešno upravljanje države – kakšen volilni sistem hočemo?,

ki bo potekala v ponedeljek, 18. februarja 2013, ob 17. uri,

v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8 (1. nadstropje) v Ljubljani

bodo sodelovali

dr. Matej Makarovič

dr. Ciril Ribičič in

dr. Milan Zver

Vljudno vabljeni!

2. Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES)

vas v okviru cikla dogodkov »Balkan in EU«

vljudno vabi na predstavitev knjige

mag. Amirja Muharemija

z naslovom »Turčija: Uvod v zgodovino, notranjo in zunanjo politiko« ki bo v sredo, 20. februarja 2013, ob 16. uri v hotelu »Lev«, 13.nadstropje, dvorana Grad, Vošnjakova 1, Ljubljana.

Pri založbi „Novi liber“ iz Zagreba je pred kratkim izšla knjiga mag. Amirja Muharemija z naslovom v izvirniku »Turska: Uvod u povijest, unutarnju i vanjsku politiku«. Knjiga predstavlja uvod v razumevanje Turčije v širšem smislu, zgodovino države in naroda, uvod v notranjo in zunanjo politiko ter geopolitični položaj te zelo pomembne države.

Avtor knjige veleposlanik mag. Amir Muharemi je nekdanji predstojnik Urada predsednika Republike Hrvaške Stjepana Mesića in nekdanji hrvaški veleposlanik v Turčiji. Trenutno opravlja funkcijo generalnega konzula Republike Hrvaške v Istanbulu. Veleposlanik Muharemi spada med najboljše poznavalce sodobne turške politične zgodovine. V knjigi avtor jasno zajeme zgodovino Turčije od najzgodnejše dobe od 6. stoletja pa do danes. Posebno pozornost namenja današnjim razmeram v Turčiji, ko predsednik turške vlade Recep Tayyip Erdogan in njegova Stranka pravičnosti in razvoja (AKP), istočasno na široko odpirajo vrata islamističnemu vplivu v turški družbi in po mnogih stoletjih ponovno spreminja Turčijo v eno izmed najmočnejših sil sveta. Da bi se o nečemu tako kompleksnem in širokem kot je turška zgodovina, lahko pisalo enostavno, kompetentno in zanimivo, je nujno razumeti vse okoliščine, ki so vplivale na vzpone, padce in prevrate, v katere je zajeta vsa politična preteklost tega velikega naroda. A ravno to razumevanje bistva je prava vrednost Muharemijeve knjige.

O knjigi bodo poleg avtorja spregovorili:

– prof. dr. Ernest Petrič, nekdanji slovenski veleposlanik in strokovnjak za mednarodno pravo in mednarodne odnose, predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije

– Budimir Lončar, zadnji minister za zunanje zadeve SFRJ in starosta diplomacije in mednarodnih odnosov

–  Jelko Kacin, poslanec v Evropskem parlamentu, podpredsednik delegacije EP za jugovzhodno Evropo in član skupine prijateljstva EP – Turčija.

Predstavitev knjige bo potekala v slovenskem in hrvaškem jeziku, povezoval pa jo bo mag. Zijad Bećirović.