Umorjeni nadškof Oscar Romero bo razglašen za blaženega

romero»Nad človeškim ukazom, da se ubije človeka, mora prevladati zakon Boga, ki se glasi: ‘Ne ubijaj!’ Nobenemu vojaku ni treba ubogati ukaza, ki nasprotuje Božjemu zakonu … V imenu trpečih ljudi, katerih tožbe se vsak dan bolj naglo dvigajo v nebo, vas rotim, vas prosim, vam v imenu Boga ukazujem, prenehajte z zatiranjem!«

Izjava nadškofa Oscara Romera je bila izrečena 23. maja 1980 izza ambona bazilike Presvetega srca Jezusovega v San Salvadorju in slišana preko radijskih valov po vsem El Salvadorju. Besede iz pridige so pomenile dejansko smrtno obsodbo, saj je bil nadškof v manj kot 24 urah usmrčen. Nadškof Romero je bil ustreljen med darovanjem svete maše prihodnji dan.

23. maja bo v San Salvadorju Oscar Romero razglašen za blaženega. Postopek za njegovo beatifikacijo se je začel že leta 1997, vendar je kasneje zastal. Papež Frančišek je 3. februarja 2015 potrdil  mučeništvo Romera, kot osebe, ki je umrla v pričevanju za vero, s čimer so bile ovire za beatifikacijo odstranjene.

Oscar Romero je najbolj znana žrtev izmed okrog 75 tisočih ubitih v krvavi državljanski vojni, ki je trajala od leta 1987 do 1992. Nihče ni bil do sedaj sodno preganjan zaradi uboja nadškofa Romera, za umor že dolgo sumijo skrajne desničarske vode smrti. Med svojim obiskom v El Salvadorju je papež Janez Pavel II nadškofa Romera imenoval za »gorečega in častitljivega pastirja, ki je poskušal ustaviti nasilje.« Sedanji papež Frančišek pa naj bi še kot škof v Buenos Airesu izjavil, da bi sam kot papež Romera nemudoma razglasil za svetnika.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.