Turki oblegajo Dunaj

Že 27. 9. 1529 so Turki prvič oblegali Dunaj z veliko vojsko, ki je imela okoli 140.000 mož pod poveljstvom Sulejmana I. Veličastnega. S pomočjo 12.000 elitnih turških janičarjev so pred tem zlahka zavzeli Budimpešto. Zaradi nenadne ohladitve in močnega sneženja so Turki 15. 10. 1529 nenadoma prenehali oblegati Dunaj in se vrnili na Balkan.

Decembra leta 1678 je na Dunaju izbruhnila kuga. Kljub higienskim ukrepom je niso mogli zajeziti. V nekaj letih je tako za kugo umrlo okoli 120.000 ljudi. Mesto je domala izumrlo, ljudje pa so bili izčrpani.

Že čez pet let je bil Dunaj pred novo hudo preizkušnjo. Dvanajstega junija 1683 so Turki pod vodstvom velikega vezirja Kara Mustafa Paše začeli že drugič oblegati Dunaj. Bitka je trajala vse do 11. septembra, ko je habsburška vojska s pomočjo poljskega kralja Jana III. Sobieškega premagala mnogo številčnejšo Otomansko vojsko, ki je štela okoli 300.000 vojakov. Dunajčane so rešile zelo kakovostno zgrajene obrambne utrdbe in pravočasna pomoč Poljakov. Ta bitka je bila prelomna točka v turškem osvajanju Evrope, saj turško cesarstvo ni nikoli več napadlo Dunaja. Mesto se je začelo razvijati tudi z odprtjem prve dunajske kavarne, saj so Turki pred Dunajem pustili ogromno vreč kave.

Foto: Wikipedia