Tonio Borg na vročem stolu

Da proces izvolitve ne bo minil brez napetosti je bilo čutiti že pred samim triurnim parlamentarnim zaslišanjem kandidata za novega Evropskega komisarja za zdravje in varstvo potrošnikov, ki ga je predlagala Vlada države Malte, potem ko je odstopil John Dalli, zaradi obtožb o vpletenosti v sporne posle v zvezi s tobačno industrijo. Da pa bo temperatura dosegla vrelišče, pa si ni mislil niti sam Borg, ki je ves čas poudarjal pomen evropskih vrednot, razvidnih v Pogodbah o Evropski uniji in v Listini EU o temeljnih pravicah.

Borg je na zaslišanju predstavil svoja stališča ter prioritete na področju zdravja za 500 milijonov državljanov EU. Zaradi svojih osebnih stališč in prepričanj je bil Borg že v samem startu obsojen na močan odpor in neodobravanje. Borg namreč verjame v življenje od spočetja do naravne smrti in je proti splavu. Prepričan je, da morajo biti homoseksualne zveze zakonsko urejene, a vendar ne izenačene s heteroseksualnimi. Poleg tega nasprotuje donaciji jajčec za zarodke. Zaradi tega si je nakopal gnev danskega lobija LGBT (Nacionalna zveza za geje, lejzbijke, biseksualce in transseksualce), ki so njegova stališča označili za nesprejemljiva za nekoga na tako odgovornem mestu. Michael Cashman, evropski poslanec in vodja parlamentarne skupine za pravice lezbijk in gejev, je večkrat poudaril, da ga ne podpira. Liberalna poslanka Sophie in’t Veld z Nizozemske je Borga med zaslišanjem zaradi njegovih vrednot ostro napadla, po koncu pa je dejala: »Kandidat dobi jasen NE z moje strani, ker je rekel, da ne bo spremenil svojih stališč, katerim sama izrecno nasprotujem. Njegova Evropa ni moja Evropa«.

Na Borga se je med zaslišanjem vsula toča kritik, kar je vzelo kar tretjino časa, namenjenega argumentaciji stališč in programu s katerim bi naj vodil področje Zdravja in zaščite potrošnikov. Tonio Borg je jasno povedal, da njegove politične odločitve nikoli niso bile pod vplivom njegovih pogledov glede splava in homoseksualnosti. Poudaril je, da bo kot komisar objektiven in zavezan Listini Evropske unije o temeljnih pravicah, katere načela so skladna z njegovimi osebnimi pogledi. Borgovi nasprotniki so ostali neomajni v nasprotovanju njegovim pogledem, kljub temu da so svoboda izražanja, svoboda mnenja in verska  svoboda temeljne pravice v EU.

Predstavniki poslanskih skupin Evropske ljudske stranke, Socialistov in Demokratov ter Evropskih konzervativcev in reformistov bodo Tnia Borga podprli. Zveza liberalcev in demokratov Evrope (ALDE), Zeleni in Združena evropska levica in Severna zelena levica (GUE/NGL) so proti Borgu. Socialisti in Demokrati so Borga podrli pogojno, zahtevajoč da se v pismu podpore pripišejo njihove rezervacije.

Prihodnji teden bo znano ali bo Borg uradno postal evropski komisar, saj bo glasovanje izvedeno na plenarnem zasedanju, kjer bodo glasovali vsi evropski poslanci.

Vir: Press and Communication – Cabinet of EPP Group in European Parliament

Foto: europeandignitywatch.org