Tisto, kar me je razvnemalo in razburjalo po dolgem in počez kot otroka, so bile slovenske verske litanije …

Verjetno se je prvič zgodilo, da je kak Nobelovec spregovoril slovensko, in v materinem jeziku ni rekel kar koli, ampak je recitiral nekaj vzklikov iz Lavretanskih litanij.

Kaj bi imel Zahod pokazati v umetnosti upodabljajoči, glasbeni in pisani, če bi odstranili vse mojstrovine, ki se črpajo pri krščanskih virih? Naj to ponazorim z odlomkom iz predavanja, ki ga je ob prejemu letošnje Nobelove nagrade za literaturo podal Peter Handke. Verjetno se je ob tej priložnosti tudi prvič zgodilo, da je kak Nobelovec spregovoril slovensko, in v materinem jeziku ni rekel kar koli, ampak je recitiral nekaj vzklikov iz Lavretanskih litanij. Kot je povedal, so ga prav te litanije postavile na literarne tirnice. Pred Božičem, Kristusovim rojstvom, pa se lahko kristjani ob teh litanijah spomnimo vloge Marije pri Odrešenikovem rojstvu in vloge vseh mater, pri podajanju in ohranjevanju življenja vsem Herodom navkljub in ki pomagajo svojim otrokom, da se Odrešenik rodi tudi v njihovem srcu.

Peter Handke: ”Tisto, kar me je razvnemalo in razburjalo po dolgem in počez kot otroka, so bile slovenske verske litanije …

»Vendar prvi nihaji in privlačnosti niso prišli od umetnosti. Tisto, kar me je razvnemalo in razburjalo po dolgem in počez kot otroka, so bile slovenske verske litanije, ki sem jih poslušal pod romanskimi oboki v cerkvi blizu rojstne Stare Vasi. In te prošnje, obenem monotone in, oh, kako melodične usmerjene proti nebesom, me razvnemajo in navdihujejo še pri sedeminsedemdesetih letih. Te litanije prebirajo strune, ki me spremljajo na nadaljnji poti pisatelja, brenkajo nebeške lestvice in ritme, takšne brez zvoka, kakor v čudovito dolgih Lavretanskih litanijah v čast Naše Gospe. Te vsebujejo morda sto nazivov in prošenj in nekaj jih bom tu navedel. Hote jih nisem prevedel in sem jih pustil v slovenščini razen ponavljajočega odgovora: »Prosi za nas«:

Mati Stvarnikova – prosi za nas
Mati Odrešenikova – prosi za nas
Sadež modrosti – prosi za nas
Začetek našega veselja – prosi za nas
Posoda duhovna – prosi za nas
Posoda časti vredna – prosi za nas
Posoda vse svetosti – prosi za nas
Roža skrivnostna – prosi za nas
Stolp Davidov – prosi za nas
Stolp slonokosteni – prosi za nas
Hiša zlata – prosi za nas
Skrinja zaveze – prosi za nas
Vrata nebeška – prosi za nas
Zgodnja danica – prosi za nas«