T. Rode, Družina: Streznitev

Zahvalna nedelja je te dni obarvana z nemirom, ki ga je med nas prinesla migrantska kriza. Dodatno je opozorila na razpoke skupne evropske hiše, na krhkost našega vrednostnega sistema, iz katerega smo izrinili krščanstvo. Evropa in Slovenija se odrekata koreninam, iz katerih sta nastali, se gresta sekularno religijo brez Boga, človekove pravice brez naravnega prava, ekologijo brez človeka, družino brez očeta in matere, dom brez vsebine in brez ognjišča, hišo brez temeljev in brez gospodarja.

Za kaj naj se v teh dneh zahvaljujemo, ko pred seboj zremo v veliko vrednostno razpoko, ki zeva med našim svetom in svetom, o katerem so sanjali naši predniki sredi preizkušenj 20. stoletja?

Mogoče pa Boga lahko prosimo in se mu zahvalimo za streznitev. Zaradi neizogibnega trka z resničnostjo bomo po sili razmer primorani iti preko hedonistične samozagledanosti in vrednostnega minimuma tolerantnosti, morali bomo razmisliti o tem, katere so in od kod izhajajo temeljne vrednote naše družbe.

Zaenkrat nas je migrantska kriza predvsem soočila s konkretnim izzivom neposrednega odgovora na stisko sočloveka. Tu ni bilo časa za oklevanje in Slovenci, med njimi tudi kristjani, smo se vzajemno in velikodušno odzvali na stisko pomoči potrebnih migrantov. Ljubezen do bližnjega je za kristjana zapoved, ki ne prihaja od zunaj, temveč je zapisana v vsako srce.

Migracijska kriza pa nas postavlja tudi pred širše, strateške izzive o prihodnosti naše države in naše celine. Ni prav, da se jim izogibamo, ker nam morda nekateri oblikovalci javnega mnenja želijo narekovati, o čem bi kristjani smeli in o čem ne bi smeli pisati in javno govoriti. Glasu v tej javni razpravi nam nihče nima pravice vzeti.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.