T. Dominko, radio Ognjišče: Magna vse bolj oddaljena

Tanja Dominko Foto: Izidor Šček

Magnin projekt lakirnice je na slovenskih tleh za zdaj pod vprašajem. Potem ko je družba na Madžarskem dobila gradbeno dovoljenje za pripravljalna dela, se v Sloveniji pojavljajo nove ovire- pritožbe na izdano okoljevarstveno soglasje. Magna kljub temu še ni vrgla puške v koruzo, pač pa Slovenija ostaja njena prva izbira.

Da izdano okoljevarstveno dovoljenje še zdaleč ni dovolj za slovenski DA projektu, smo vedeli že dalj časa. Okoljevarstveniki imajo namreč vrsto pomislekov, nekatere so v teh mesecih uspeli razrešiti, nekaterih ne, eni so pomirjeni, drugi ostajajo dvomljivci, ali bo lakirnica res varna, ne glede na delovna mesta, ki jih prinaša. Gorazd Marinček iz Slovenskega E- foruma je že napovedal pritožbo. Svoje pomisleke je izrazil sinoči na TV Slovenija. »Recimo ni nobene besede o požarnem varstvu, čeprav smo imeli toliko požarov, da sta se premier in ministrica odločila, da bosta pregledala vseh tisoč soglasij. Zdaj pa od mene pričakujejo, da bom verjel temu tisočprvemu.«

Marinček je tudi dejal, da lahko vsak uradnik pritožbo reši v 24-ih urah, če ni utemeljena; če pa je utemeljena, pa v treh dneh, ko se soglasje ustrezno dopolni. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti to zanika. »To je zavajanje. Ne gre v 24-ih urah. Mi smo naredili projekcijo, kaj pomeni pritožba. Na žalost pridemo nekje v konec novembra. Takrat bi šele lahko, ker je tudi 30-dnevni pritožbeni rok. To pa je za investitorja prepozno.«

Na ministrstvu so sicer danes povedali, da so s predstavniki Magne v stikih in da so ti “potrdili gradbeno dovoljenje za pripravljalna dela na Madžarskem, vendar zatrjujejo, da smo še vedno primarna lokacija oz. prva izbira”.

Ministrstvo bo tako, dokler se investitor ne bo opredelil drugače, nadaljevalo z vsemi predvidenimi aktivnostmi.

Toda Wolfgang Zitz, ki je v Magni odgovoren za proizvodnjo avtomobilov, je po pisanju današnjega Večera potrdil, da je njihov cilj začetek dela v obratu v Hočah konec prihodnjega leta ter da z morebitno pritožbo zoper okoljevarstveno soglasje teh rokov ne bo več mogoče doseči. Uprava sicer načrtov o gradnji v Sloveniji še ni opustila, je dodal.

V postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja v Sloveniji je 12 stranskih udeležencev. Okoljska nevladna organizacija Slovenski E-forum se bo kot rečeno pritožila, zelo verjetno pa se bodo za ta korak odločili tudi v organizaciji Umanotera. Skrbijo jih izpusti iz prometa ter s tem povezana kakovost zraka in javno zdravje, je povedal Andrej Gnezda.

Druge organizacije ne bodo šle po tej poti. Medtem pa si tamkajšnji župani oziroma njihovi predhodniki močno želijo, da bi projekt izpeljali, saj se veselijo novih delovnih mest. Danes naj bi se prav ti sestali tudi z nevladnimi organizacijami in jih poskusili prepričati, da do oviranja postopka ne bi prišlo.