Stari grad Celje

Mogočna trdnjava nad mestom

Celje je starodavno mesto ob sotočju Savinje in Voglajne. Pomembno je zaradi tega, ker je križišče poti med vzhodom in zahodom s tisto, ki proti jugu vodi v dolino Save. Nad mestom je manjša vzpetina, na kateri stoji ena največjih grajskih stavb pri nas. Stari celjski grad.

Stari grad Celje (Foto: Janez Mihovec)

 

Friderikov stolp, visok 23 metrov (Foto: Janez Mihovec)

Prvi zametki segajo menda v 11. stoletje. Prvič je pisno omenjen dve stoletji kasneje, v 13. stoletju. Njegovi veliki dnevi sovpadajo z vzponom grofov Celjskih, ki so bili deželni knezi. Njihov izvor je sicer v gradu Žovnek, a prav v Celju so doživeli svojo veličino in propad. Stari grad je bil simbol njihove moči, a za bivanje so si pozneje v mestu raje zgradili bolj udoben Novi grad.
Po prenehanju turške nevarnosti je trdnjava izgubila svojo vlogo in je bila prepuščena propadu. Sredi 19. stoletja je to bila le še zaraščena grmada ruševin. Potem pa se je spet našel denar, volja in navdušenje za obnovo. Že desetletja ga obnavljajo in danes je že blizu svoje nekdanje podobe.
Že pred časom sem ugotovil, da letalnik (dron) pomeni čisto novo perspektivo. Tokrat sem si ga resnično privoščil. Trdovratna megla je vztrajala kar lep del dopoldneva. Vzletel sem torej v megli in se dvignil nad oblačno plast. Posije sonce in grad zažari v prelepi podobi.