Stabilnost odnosa in zvestoba sta spregledani vrednoti

Predstojnik psihiatrične bolnišnice v Idriji Marko Pišljar se je na zboru za vrednote v Tolminu spraševal, ali danes sploh še vzgajamo za stanovitnost in zvestobo.

Stalnost pa po besedah psihiatra Pišljarja ne rabijo le otroci, ampak tudi odrasli, in to tako zelo, kot za svoje življenje potrebujemo vodo in svetlobo. V razvojni psihologiji pravijo, da v odnosu med otroci in starši potrebujemo stalnost objekta, ki sta mama in oče. To je namreč nujno za razvoj zdrave osebnosti. Otroku daje sposobnost zaupanja, mu omogoča, da se nauči dajanja in ljubezni, da pridobi samozavest in socialni razvoj. Stalnost staršev omogoča tudi čvrsto postavitev meja: kaj je dobro in kaj je slabo, je pa tudi nujna za doživljanje varnosti. To otrokom omogoča, da se v času odraščanja osamosvojijo.

Po drugi strani pa je zvestoba vrednota, ki opredeljuje stalnost odnosa med zakoncema, ki je po besedah Pišljarja izredno pomembna. Gre za zavestno odločitev zrele osebe, ki se zaveda izjemne vrednosti zakonske zveze, njenega smisla in hkrati odgovornosti. V tej luči ima odločitev tudi moralno težo. „V sodobni družbi sta stabilnost odnosa in zvestoba pogosto spregledani vrednoti“, pravi psihiater Marko Pišljar.

Celoten članek preberite na spletni strani radia Ognjišče

Foto: Mateusz Atroszko, SXC