Sodobni samuraji?

Vsaka pomembnejša država je imela ali pa še ima v svoji vojski neko vojaško elito, ki je vrhunsko usposobljena za najrazličnejša posredovanja. Tako so v zgodovini najbolj znani turški janičarji, v sodobnem času pa so bile med drugo svetovno vojno pri Nemcih znane SS enote, v ameriški vojski pa je bila že od nekdaj izmed vseh rodov najimenitnejša mornariška pehota. V zgodovini carske Japonske pa izstopajo samuraji. To so bili priviligirana plemiška vojaška kasta, ki je delovala okoli sedemsto let, vse do revolucije leta 1868. Samuraj pomeni v prevodu tistega, ki služi. Neomajno so služili svojim gospodarjem, pri tem vazalnem odnosu pa so razvili kult ritualnega samomora z obveznim pitjem čaja in maščevanje. Kasneje so to prevzeli tudi kamikaze. Vedno so nosili dva meča: dolgi se je imenoval katana, kratkemu, s katerim so običajno izvedli harikiri pa so rekli vakizashi. Imeli so tudi bushido, nenapisani kodeks osnovnih moralnih načel in pravil. Smrti se niso bali. Poleg vojaških veščin so samuraji morali znati pisati, brati, igrati Go, poznati literaturo, ples itd. V religioznem smislu pa so bili samuraji večinoma budisti ali šintoisti.

Kdo so potem sodobni samuraji? Po katastrofalnem potresu, cunamiju in jedrski katastrofi v Fukušimi na Japonskem se je vlada precej ne uspešno spopadala z vplivi visoke radiacije na okolje. Jedrski reaktorji centrale v Fokušimi so se pregrevali in rušili kot domine in nastala je velikanska materialna škoda, ljudje pa so bili izpostavljeni zelo nevarnemu in močnemu sevanju. Že od vsega začetka naravne nesreče je celotna svetovna javnost občudovala neverjetni pogum Japoncev in odsotnost panike. Vse je potekalo disciplinirano. Sedaj pa so presenetili še japonski upokojenci. Več kot dvesto se jih je že prijavilo, da se bodo prostovoljno spopadli z jedrskimi nevarnostmi poškodovane elektrarne Fukušima. Poimenovali so se Usposobljena veteranska enota, v kateri delujejo upokojeni strokovnjaki stari nad šestdeset let. Njihov vodja Jasuteru Jamada je za javnost izjavil, da se upokojenci žrtvujejo za mlajše rodove, pred katerimi je še vse življenje. Celotno svojo generacijo poziva, naj preneha biti samo nemočna opazovalka, ampak naj se vsi upokojenci pridružijo pomagati prizadetemu območju. Japonska vlada je do teh pobud še zadržana, hkrati pa se je zahvalila za tako pomembne pobude upokojencev. Jamada je pri tem poudaril, da upokojenci, ki so pripravljeni pomagati niso samuraji ali celo kamikaze, saj so prepričani, da ne bodo umrli ampak se bodo vrnili k svojim.

Seveda je vsaka primerjava te pobude japonskih upokojencev z razmerami v Sloveniji tik pred referendumi, zgolj zlonamerna. Vsemu navkljub pa vlada Boruta Pahorja slovenskim davkoplačevalcem in upokojencem tako vztrajno grozi, da bodo v primeru padca referundumov od ponedeljka dalje jedli samo še slamo, če jo bo sploh še kaj ostalo zaradi dramatičnih klimatskih sprememb. Ni čudno, da po vsem tem vedno več ljudi sanja o socializmu in Titu, torej o času »egiptovskih loncev, polnih mesa in čebule«!

Foto: Wikipedia