Socialni teden 2012, video posnetki nekaterih dogodkov

P. dr. Anselm Grün: Vodim, torej sem

Opis dogodka: Pater Anselm Grün je med drugim tudi avtor knjige Vodimo ljudi: prebujamo življenja, ki je izšla pri Založbi Družina. Z njim smo vse pogovarjali o vodenju v podjetjih, civilni družbi, skupinah, državi in družini. P. dr. Grün je na začetku pripravil kratek uvod, sledil pa je pogovor z udeleženci. Dogodek pripravila: Socialna akademija.

P. dr. Anselm Grün: Bog, vest in denar

Opis dogodka: Ob izidu knjige Bog, vest in denar smo se s p. Anselmom pogovarjali o bistvenih vprašanjih, s katerimi se v poslovnem in zasebnem življenju srečujemo vsi: uspeh in odgovornost, gospodarstvo in blaginja, kultura in vrednote. Dogodek pripravila: Založba Družina.

Uvodna okrogla miza Socialnega tedna 2012: Ali Slovenijo vodijo odgovorni ljudje?

Gostje: dr. Jože Ramovš, antropolog, socialni delavec in psihoterapevt; Rok Praprotnik, namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije in
p. mag. Branko Cestnik, duhovnik in kolumnist. Okroglo mizo je povezovala Urška Makovec. Dogodek pripravila: Socialna akademija.

Predavanje Silve Matos: Ko otroci odidejo: med zaupanjem in kontrolo

Opis: Vsak otrok prihaja s čisto določenim življenjskim poslanstvom. Starši skozi njegove posebnosti odkrivamo in pomagamo oblikovati njegovo nalogo. Pri tem se seveda pripravljata, da bo nekoč odrastel, ga pri tem spodbujata, ne ovirata, da se osamosvoji. Prava umetnina je, da znamo širiti meje, dragoceno je, da otroci zdravo odhajajo, kar je pravzaprav cilj prave vzgoje. Na kakšen način oditi, da bo za vse dobro? Kako ohraniti spoštljiv odnos? Kako se razumeti ob spremembi, ko hiša ostane prazna, ali še bolj polna? Kdo ima prednost? O tem in še o marsičem…., tudi o moji osebni izkušnji ob pestrih medgeneracijskih odnosih, ko smo dobri dve desetletji živeli v skupnem gospodinjstvu.

Predavateljica Silva Matos je univerzitetna diplomirana psihologinja in mama štirih odraslih otrok.

Dogodek sta pripravila: Župnija Sveti Duh pri Škofji Loki in Mladinsko informacijski center (MIC).

Okrogla miza: Krivulje življenja — tri generacije na istem kavču

Opis: Skupina mamic Domačice je tudi letos, že kar tradicionalno, v župniji Ljubljana-Ježica pripravila okroglo mizo z naslovom KRIVULJE ŽIVLJENJA — tri generacije na istem kavču. Na njej so gostovali dr. Angelca Žerovnik, pedagoginja, p. Miha Sekolovnik, kapucin in družinski terapevt ter Melita Čušin, mama šestih otrok.

Gostje so se pogovarjali, odkrivali in spoznavali večno temo o sodelovanju treh generacij, o komunikaciji med njimi, o tem kako starejša generacija sprejema mlajše — sploh priženjene/primožene, kako se včasih tudi oddaljimo zaradi morda nepotrebnih zamer in kako spet najti skupni jezik. Spregovorili so tudi o tem, kako krmariti z lastnimi starši, sprejeti njihovo ravnanje ter vzgojo, morebitno razvajanje vnukov in še še. Odnosi treh družinskih generacij naj bodo takšni, da bi lahko vsi skupaj sedli na isti kavč in se med seboj iskreno pogovorili.

Okroglo mizo je (tudi skoraj tradicionalno) povezovala Anja Hlača Ferjančič.

Dogodek sta pripravila: Skupina mamic Domačice in Župnija Ljubljana — Ježica.