Slovenska svetnica, ki je zavetnica za zdravje oči

Edina slovenska svetnica je Sveta Ema. Izhaja iz rodbine Breško-Selških grofov. Rodila se je okoli leta 973, in sicer na gradu Pilštajn na Kozjanskem. Ko se je poročila z mejnim grofom Savinjske Marke Viljemom II, je njena rodbina postala ena najbogatejših na slovenskem.

Usoda ji ni prizanašala, saj so že kmalu njenega moža ubili sovražni plemiči, ki so v sporu z njim želeli pridobiti njegovo premoženje. Enako se je zgodilo z njenima sinovoma, ki so ju ubili uporni kmetje.

Bogata vdova je v Krki na Koroškem ustanovila samostan benediktink in dala zgraditi mogočno cerkev, ki stoji še danes. Po njeni smrti je bil samostan ukinjen, na njenem mestu pa je bila ustanovljena Krška škofija.

Že leta 1287 je bila razglašena za blaženo, leta 1938 pa je bila razglašena za svetnico. Leta 1988 je papež Janez Pavel II obiskal stolnico in molil na njenem grobu. Grob svete Eme je skozi stoletja namreč postal priljubljen romarski kraj vseh Slovencev.

cerkev Svete Eme Pristava pri Mestinja v občini PodčetrtekGoduje 27. junija. Je zavetnica Krške škofije, ki pa ima sedaj sedež v Celovcu, in tudi same Koroške. Za njeno pomoč prosijo posebej noseče matere in porodnice. Je tudi zavetnica za zdravje oči.

Sveta Ema je bila mecenka gradnje cerkve svetega Ruperta v Šentrupertu, kjer je upodobljena na gotskem sklepniku skupaj z možem.