Siol.net: ESČP razveljavlja sodbe Betettove, Cerarjevi jo pošiljajo tja za sodnico

“Pomembno je, da ima evropski sodnik občutek za človekove pravice. Betettova kaže, da ga žal nima,” meni pravnik Jurij Toplak. “Kršenje človekovih pravic ni nekaj tako groznega,” pa trdi Lojze Ude.

V sredo so poslanci koalicije za kandidate za sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice izvolili odvetnika Marka Bošnjaka (dobil je 58 glasov), vrhovno sodnico Nino Betetto (56 glasov) in Nino Peršak (55 glasov). Profesor s harvardske univerze Klemen Jaklič je dobil 37 glasov.

Statistika sodnice Nine Betetto

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je letos izdalo 14 sodb v zvezi s Slovenijo. V 13 primerih je ugotovilo kršenje človekovih pravic.

Ustavni pravnik Jurij Toplak pojasnjuje, da je vrhovno sodišče tisto, ki je poklicano, da razsodi o kršitvi, preden gre zadeva v Strasbourg. “Zadeva se vedno ustavi na vrhovnem sodišču, sodniki pa so tisti, ki bi morali prepoznati kršitev. Oni ne poznajo konvencije,” je prepričan Toplak.

Netransparentnost vrhovnih sodnikov

Kljub temu, da imena sodnikov, ki odločajo v posameznih primerih na vrhovnem sodišču, še vedno niso objavljena (čeprav je delo sodišč javno), pa je včeraj postalo znano, da je v sodbi, ki jo je ESČP oktobra razveljavilo, sodila tudi Betettova.

Betettova sicer sodi le v civilnih zadevah, teh pa je približno polovica. Je pa Nina Betetto tudi podpredsednica vrhovnega sodišča in s tem posredno odgovorna za vse sodbe, ki jih izda vrhovno sodišče.

Bo to mednarodni škandal?

Trenutni slovenski sodnik ESČP Boštjan M. Zupančič je pred dnevi o izbiri kandidatov za svojega naslednika v Strasbourgu napisal kolumno, v kateri je podal svoj pogled na primernost posameznih kandidatov. V kolumni je med drugim zapisal: “Če pa bo ddr. Jakliča SMC (in koalicija) v državnem zboru – seveda po nalogu vodilnih – arbitrarno izločila iz igre samo zato, ker “ni naš”, in v Strasbourg poslala le imena preostalih treh sekundarnih kandidatov, bo to zaslužen mednarodni škandal.”

Kakšen škandal bo to? Ne bo ga, pravi Matej Avbelj, dekan Fakultete za državne in evropske študije. “Nam težave povzroča histeriziran odziv. Mislimo, da smo v središču sveta. Težava je tudi na strani tistih, ki bi si želeli, da se razmere spremenijo: vedno znova se odzivajo histerično, obkladajo se s titoisti in z udbomafijo.”

Avtorja: Urška Makovec, Aleksander Kolednik. Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.