Simpozij ob 70 letnici konca druge svetovne vojne (VIDEO)

Foto: SCNR.
Foto: SCNR.

Ob 70 letnici konca druge svetovne vojne je včeraj v organizaciji Študijskega centra za narodno spravo, Nove slovenske zaveze, Slovenskih katoliških izobražencev in Zbora za republiko v prostorih Državnega sveta RS potekal znanstveni posvet z naslovom LETO 1945 – 70 LET POTEM.

Uvodni nagovor dr. Andreje Valič Zver – direktorice Študijskega centra za narodno spravo je nosil naslov »Osvoboditev« ali nadaljevanje totalitarizmov.

Na prvem panelu so sodelovali dr. Stane Granda, z referatom »Konec vojne ali zmaga?«, ddr. Igor Grdina, z referatom »Enotna vojna ali niz spopadov?«, dr. Janko Prunk z referatom »Spremenjen položaj Slovenije in Slovencev ob koncu druge svetovne vojne« in dr. Janez Juhant, z referatom »Ustrahovani narod na poti k resnici in svobodi«.

V drugem panelu so sodelovali dr. Tamara Griesser Pečar, z referatom »Jaltska pogodba in izročitev beguncev Jugoslaviji maja 1945«, dr. Gregor Jenuš z referatom »Nemška manjšina pri nas ne bo imela nobene pravice, ker je ne bo.« (Boris Kidrič, 15.12.1945), Komunistični obračun z Nemci na Slovenskem in uničenje nemške manjšine«, Ivo Jevnikar z referatom »Obveščevalec Jože Golec in pričevanja o njegovi smrti 4. aprila 1945 v tržaški Rižarni« in dr. Aleš Maver z referatom »Bilo je že zdavnaj, v vekih, ki so bili pred nami«: Nekateri epilogi državljanskih vojn v rimski zgodovini in slovensko leto 1945«

V tretjem panelu so sodelovali: dr. Mitja Ferenc z referatom »Veš Sloven’c svoj dolg? Prikrita grobišča 25 let po spravni slovesnosti«, dr. Jože Dežman z referatom »Brez groba in spomina za vse, slovenska tranzicija ni sklenjena«, mag. Majda Pučnik Rudl z referatom »Nastaja dragoceno dokumentarno gradivo o terorju komunizma. O delu Komisije Vlade RS za izvajanje Zakona o popravi krivic« in dr. Tomaž Erzar, »Čas ne zdravi ran, ampak jih poglablja«: psihične posledice druge vojne in njihovo zdravljenje.

Na koncu smo prisluhnili še zgodbam pričevalcev (Dragica Podmiljšak Gudrun, Justin Stanovnik, Janko Maček in Jože Pavlič) o njihovih spominih na leto 1945.

Ob robu simpozija je bila v Državnem svetu na ogled tudi fotografska razstava UMIK ČEZ LJUBELJ – MAJ 1945, na katerem so bile razstavljene fotografije fotografa Marjana Kocmurja iz leta 1945. Razstavo je pripravil fotograf Tamino Petelinšek.

Produkcija videa: TOP TV.

Vir: Študijski center za narodno spravo