“Sanjska ptica”

Boeing je predstavil svoje novo letalo 787 dreamliner. Gre za srednje veliko letalo, primerno za medcelinske polete. Boeing naj bi ga izdeloval v dveh različicah. Prva, 787-8, bo dolga 57 metrov, čez krila bo imela razpon 60 metrov, sprejela pa bo lahko od 210 do 250 potnikov. Druga, 787-9, bo s 63 metri nekoliko daljša in bo sprejela od 250 do 290 potnikov, piše na spletni strani Boeinga.

Novo letalo ima do 20 odstotkov manjšo porabo goriva, izpust toplogrednih plinov je manjši, nudi pa večje udobje za potnike in je manj hrupen. Večinoma so letala zgrajena iz aluminija in titana, tokrat pa je Boeing letalo zgradil do polovice iz posebnih lahkih materialov.

Novo letalo je opravilo prvi čezoceanski polet in pristalo na angleškem letališču v Farnboroughu. Gre za prizorišče enotedenskega letalskega mitinga, kjer bo »Sanjska ptica« glavna atrakcija. Airbus, evropski proizvajalec letal, pa bo na tem sejmu, kjer se zberejo vsi, ki so prisotni v letalski industriji, predstavil model Super jumbo A 380.