Resnica in sočutje: Prava govorica, na pravi način, na pravih mestih (FOTO)

Golobi miru Foto: Aleš Čerin
Golobi miru Foto: Aleš Čerin

Pobuda Resnica in sočutje 1945-2015 organizira v maju vrsto dejavnosti v spomin na trpljenje in žrtve slovenskih ljudi med drugo vojno in po njej. Včeraj je bilo v Uršulinski cerkvi Sv. Trojice maša, na kateri so se zbrali ljudje, ki so v okviru projekta Vseposvojitve, posvojili (katerokoli) žrtev 2. svetovne vojne in dogodkov po njej. Maša se je začela s prižiganjem sveč posvojiteljev v spomin na žrtve in javno izgovarjanje njihovega imena.

Mašo je daroval pater Miran Špelič, frančiškan, ki je v nagovoru poudaril pomen trikotnika žrtev-rabelj-posvojitelj. Takole je povedal: “Varuh spomina – v vsem svojem uboštvu in nesposobnosti – je poklican delati isto kot Kristus. Povezati žrtev in rablja v odpuščanju in v kraljestvu. Tudi s svečko in nedeljsko mislijo ob angelovem češčenju. S prekinitvijo kroga maščevalnosti in z usmerjanjem pogleda na Kristusa.”

Glasbeni del maše je pripravila Vlasta Doležal Rus, skupaj z violinistom Dragom Arkom in pevci iz Glasbene šole Zavoda sv. Stanislava pod vodstvom Barbare Tišler.

V Uršulinski cerkvi je v tem času tudi razstava ’70 klekljanih belih golobov za 70 let miru’. Zanimiva in impozantna inštalacija bo na ogled v Uršulinski cerkvi še jutri potem se pa seli po drugih slovenskih krajih. Na inštalaciji je napisan sonet pesnika Leona Oblaka, z naslovom Da bi se nikdar več ne ponovilo!.

Sonet Leona Oblaka Foto: Aleš Čerin
Sonet Leona Oblaka Foto: Aleš Čerin

Po mnenju pobude Resnica in sočutje lahko umetniška govorica včasih pove več in seže globlje v srce. V okviru Sakralnega abonmaja, je bil tako včeraj v Slovenski filharmoniji slavnostni koncert z naslovom Rože sočutja. Simfonični orkester RTV Slovenija je pod vodstvom dirigenta Gregorja Klančiča izvedel Fauréjev Requiem ter krstno izvedel delo Slovenski vojni requiem skladatelja Andreja Missona. Nastopil je tudi zbor Consortium Musicum. V odmoru smo si lahko v zgornjih prostorih filharmonije ogledali razstavo slike umetnice Marte Jakopič Kunaver. Med skladbami pa smo lahko poslušali recitacije med vojno pobitih slovenskih pesnikov ter na začetku drugega dela koncerta odlični nagovor dr. Katarine Kompan Erzar.

Hvala ekipi pobude Resnica in sočutje za izvrsten večer. V resnici smo brez težkih besed, obtoževanj in laži, ki jih je polno slišati v teh tednih, začutili sočutje do vseh – žrtev, rabljev, svojcev, …, začutili pomen molitve in se preko umetnosti povezali – z ljudmi, ki so šli skozi pekel vojne, pa tudi med seboj. Na pravi poti smo.

Bolj podrobno zapisan nagovor patra Mirana Špeliča na spletni stani Uršulink.

Foto: Tatjana Splichal, Aleš Čerin