Razmišljanje o volitvah skozi grško mitoligijo in s Svetim pismom

»Res je, velikokrat slišim tukaj citiranje papeža oziroma Svetega pisma, ampak izven konteksta. Saj vemo, kaj govori knjiga vseh knjig, ki je nad ustavo …” je izjavila poslanka Iva Dimic, njena izjava pa je povzročila valove zasmehovanja in zgražanja. Smo prav slišali: Sveto pismo nad Ustavo RS? Nezaslišano, ustavi se, ženska iz mračnega zgodnjega srednjega veka, naša biblija je pač kulturni marksizem!

Stvarjenje predsednice RS

Volilno leto 2022. Predsednica Republike Slovenije je izvoljena. V javnih občilih smo lahko sledili številnim komentarjem, ki jim je težko dodati kaj novega in tehtnega. Pa vseeno poskusimo osvetliti še en vidik volilnega dogajanja in si pri tem pomagajmo s Svetim pismom, s Prvo Mojzesovo knjigo, s stvarjenjem móžinje (1Mz 2,20–23). Presenečeni bomo ugotovili, da ne gre samo za sklicevanje na vrstice iz knjige vseh knjig, ampak za nekoliko spremenjeno in še kako resnično zgodbo.

V komunističnem Ednu pod Triglavom je tedaj Gospod Kučan storil, da je na Türka leglo trdno spanje in je zaspal. Vzel je eno njegovih reber in tisto mesto napolnil s propagando. Gospod Kučan je iz rebra, ki ga je vzel Türku, naredil ženo in jo pripeljal na volitve. Tedaj je Türk rekel: »To je kost iz mojih kosti in meso iz mojega mesa; ta se bo imenovala predsednica Nataša. Bila pa sta oba naga, Türk in Nataša, a ju ni bilo sram. Tudi stvarnik iz Murgel je bil nag, a ga ni bilo sram. Slovenski volivci niso verjeli svojim očem, da so vsi trije nagi, in so volili s figovimi listi na očeh.

Mitološka kovačnica

V komunističnem Ednu pod Triglavom se je ob državnozborskih in predsedniških volitvah plazilo mnogo kač. Ena od njih se je priplazila in sikala iz starogrške mitologije. V Zevsovi kovačnici jo je bil skoval Kovač, bog Hefajst. Skoval je Niko, ki naj bi bila le boginja zmage, še čisto sveža zgodovina pa nas uči, da je imela podobno kot Zevs sposobnost pojavljati se v različnih podobah in na različnih krajih: Ljubljana, New York, Ptuj, Novo mesto … Sredi leta 2021 je Nika prevzela podobo in vlogo Pozejdona, boga vode, in slavila zmago. Vloga Hermesa, ki je bil pameten in prevarantski glasnik, se ji poda prav dobro pred bližajočimi se referendumi.

Ker Nika sama kljub nadnaravni moči ni mogla postoriti vsega, kar je treba postoriti za zmago naših, je prosila za pomoč rimskega boga vojne Marsa. Ta ji je velikodušno dovolil, da ustanovi inštitut z njegovim imenom, 8. marec. Po Marsu se ne imenuje samo tretji mesec v letu, ampak tudi rdeči planet Mars, zato so se članice inštituta pod njegovim imenom z vso močjo, znanjem in denarjem sumljivega izvora lotile preobrazbe raja pod Triglavom v rdeči planetek.

Jankovič ljubi Ljubljano – ne bolnih Ljubljančanov

Pa se vrnimo k Svetemu pismu. Pred lokalnimi volitvami častitljivi gospod župan Jankovič mešetari s številkami kot krivični oskrbnik v Lukovem evangeliju (Lk 16,3). Tudi tu je izvirno besedilo treba nekoliko spremeniti, če želimo razumeti sesuvanje Zdravstvenega doma Ljubljana.

Župan je rekel sam pri sebi: »Kaj naj storim, ker mi Ljubljančani jemljejo županovanje? Kopati ne morem, beračiti me je sram. Vem, kaj bom storil, da me bodo ponovno izvolili.« Vprašal je v  Zdravstvenem domu Ljubljana, koliko pacientov imajo registriranih. Odgovorili so, da 158.000, od teh je 30.000 iz drugih občin (vir: N1). Torej je v državnih ambulantah ZD Ljubljana le 128.000 pacientov od 294.000 Ljubljančanov ali 43,5 %. Kje so vsi ostali? Pri zasebnikih s koncesijo, v zdravstvenih domovih sosednjih občin, nikjer?

In gospodar zdravja, minister Bešič Loredan, je pohvalil krivičnega župana, da je preudarno ravnal v skrbi za javno zdravje v prestolnici in obljubil skorajšnjo rešitev težav. Prvi ukrep bi lahko bil: nagnati resničnih ali izmišljenih 30.000 pacientov iz najlepšega mesta in bi s tem vrtoglavih 53,7 % Ljubljančanov imelo osebnega zdravnika v ZD Ljubljana. Bravo, tako se načrtuje. Vprašanje, kdo jih bo zdravil, bomo reševali kasneje. Nekdanji direktor ZD Ljubljana na »safariju« na zahodnem Balkanu ni bil uspešen. Kriva je bila seveda pandemija. Bo več uspeha pri iskanju zdravnikov imela sedanja direktorica, ki je župan ne more prehvaliti, češ da se diči z nazivom evropska zdravnica leta. Od župana bi pričakovali, da razlikuje med zdravniškim strokovnim priznanjem in sposobnostjo upravljanja ter vodenja velikega javnega zavoda.

Naj mrtvi pokopavajo mrtve

Sveto pismo ni zbirka pravljic, temveč življenjskih modrosti in dokaz Božje navzočnosti med nami. Utemeljeno nas lahko skrbi, da bosta nova predsednica Republike Slovenije, ateistična birmanska botra, in novi stari župan Ljubljane, zagrizeni ter vztrajni borec državljanske vojne, razumela eno od vrstic v Svetem pismu dobesedno in iztrgano iz konteksta: »Pusti, naj mrtvi pokopavajo svoje mrtve … Lk 9,60).« Mrtvi imajo čas čakati, je izjavil gospod Jože Dežman. Čakali bodo do izteka njunih mandatov.

Kaj pa živi, ki nimamo časa čakati na osvoboditev ugrabljene države?