Raif Badavi, dobitnik nagrade Saharova 2015

raifKonferenca predsednikov Parlamenta, ki jo sestavljajo njegov predsednik Martin Schulz in vodje političnih skupin, je 29. oktobra sklenila, da nagrado Saharova dobi Raif Badavi, bloger iz Savdske Arabije. Badavi je bil zaradi razžalitve islama na svojem blogu, kjer se je zavzemal za socialno, politično in versko razpravo, obsojen na 10 let zapora. Slavnostna podelitev nagrade bo v Strasbourgu 16. decembra.

Konferenca predsednikov je odločila, da nagrado Saharova dobi Raif Badavi, je dejal predsednik Schulz na plenarnem zasedanju. “Ta človek, ki je izredno dober človek, zgleden človek, je bil obsojen na eno izmed najbolj krutih kazni v tej državi, lahko ji rečemo tudi brutalno mučenje,” je dejal Schulz.

Kralja Savdske Arabije je Schulz pozval, naj zaustavi izvrševanje kazni, izpusti Badavija in mu dovoli nazaj k ženi ter mu omogoči prevzem nagrade na decembrskem plenarnem zasedanju Parlamenta.

Badavi, zapornik vesti

Raif Badavi je bloger, borec za človekove pravice in avtor spletne strani Free Saudi Liberals. Aretiran je bil leta 2012, nato pa zaradi žalitve vrednot islamske vere obsojen na 10 let zapora, 1000 udarcev in visoko globo.

Januarja 2015 je Badavi v javnosti dobil prvih 50 udarcev. Po protestih mednarodne skupnosti, so savdskoarabske oblasti odložile izvršitev preostanka kazni. Ensaf Haidar, Badavijeva žena, ki s tremi otroci živi v Kanadi, pa je nedavno opozorila, da nameravajo oblasti z bičanjem nadaljevati.

Februarja 2015 je Parlament sprejel resolucijo, v kateri je bičanje Badavija strogo obsodil in ga označil za kruto dejanje. Savdsko Arabijo so poslanci pozvali, naj Badavija takoj in brezpogojno izpusti iz zapora. “Je zapornik vesti, ki je bil zaprt in obsojen zgolj zaradi tega, ker je izkoristil pravico do svobodnega izražanja svojega mnenja,” piše v resoluciji.