Radio Ognjišče, Krkovič: V demokratični Sloveniji želijo osamosvojitelju soditi po totalitarni zakonodaji

Brigadir Tone Krkovič se je moral zglasiti na okrožnem sodišču v Ljubljani zaradi suma vpletenosti v dva umora. Zahtevo za preiskavo je vložila vdova Tonija Mrlaka, ki je umrl v sestreljenem helikopterju nad Rožno dolino v času osamosvojitvene vojne. Sestrelitev naj bi ukazal Krkovič, ki novo dogajanje, povezano s sabo, opisuje kot norost. Oblasti ga namreč tokrat preganjajo po kazenskem zakoniku nekdanje skupne države.

Krkovič je v pogovoru za naš radio povedal, da je v zadnjih letih vajen pošte s sodišč, zaradi afere Patria je moral tudi v zapor na Dobu. A tokrat je ob vabilu na zagovor ostal odprtih ust. Preiskovalna sodnica Deša Cener je namreč v njem zapisal, da ga bo zaslišala kot obdolženca zaradi dejanj, pregonljivih po starem jugoslovanskem kazenskem zakoniku.”Ni me presenetila pošta s sodišča. Presenetilo me je to, da se mi želi soditi oziroma mi že sodijo po kazenski zakonodaji Socialistične federativne republike Jugoslavije.” V tem ne vidi pravniškega presadana, ampak presedan v povsem elementarnem pogledu. “Danes, v samostojni in demokratični Sloveniji soditi na osnovi komunistične, totalitarne zakonodaje človeku, ki je bil na strani osamosvojitve Slovenije … Če je kaj presedan, potem je to.”

Krkovič: V enakih okoliščinah bi ravnal enako

V zvezi s sestrelitvijo helikopterja nad Rožno dolino v času osamosvojitvene vojne je pojasnil, da ni šlo za enostavno odločitev. “Lotili so se posameznega primera, posameznega inserta vojne za Slovenijo, ki je strokovno povsem normalen v vojnih razmerah. Kar se mene tiče, kot poveljnika brigade Moris, katere primarna naloga je bila zavarovanje najvišjih organov komaj nastale države, je bilo vse povsem korektno, profesionalno.” Pozneje je vse večkrat temeljito premislil in preučil okoliščine. “Nisem našel napake, lise,” je poudaril. Danes bi v enakih okoliščinah ravnal enako. “Kaj pa če bi ta helikopter kakorkoli deloval na subjekt varovanja, za katerega sem bil odgovorem,” je vprašal.

Zapisala Helena Škrlec, več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.